Het bekende stel legt zich neer bij het vonnis, zo laat hun advocaat Nienke Hoogervorst donderdagmiddag aan het ANP weten. Het stel kreeg donderdag een boete van 900 euro voor leerplichtsverzuim van hun zoontje André.

Toestemming gevraagd

In een verklaring stellen Hazes en Westenberg dat zij in januari 2022 aan de schooldirectie toestemming hebben gevraagd voor 13 verlofdagen in april. De school zou hen die toestemming zowel mondeling als schriftelijk hebben gegeven, waarop de reis naar Amerika is geregeld. ‘Ook omdat cliënten onder een vergrootglas liggen hebben zij juist getracht alles in een vroeg stadium en volgens de regels met school af te stemmen’, stelt Hoogervorst.

Geen verlof gekregen

Pas na de reeds gegeven toestemming hoorden Hazes en Westenberg dat er vanwege de duur van het verlof, meer dan 10 dagen, ook toestemming van de leerplichtambtenaar vereist is, meldt Hoogervorst. Die kregen ze niet. ‘Pas 12 dagen voorafgaand aan de reeds geboekte reis bleek de toestemming voor die 3 extra dagen niet te worden verkregen’, luidt de verklaring. Omdat Hazes en Westenberg de vakantie toch doorgezet hebben, besloot het OM het koppel te dagvaarden.

Liefdevolle consequenties

Hazes reageerde enkele weken geleden tegenover RTL Boulevard al eens op de zaak. Hij noemde het toen ‘niet netjes’. Spijt had hij echter niet. ‘Door die reis zijn we nu zo en heb ik het allergelukkigste kind op aarde’, stelde hij. ‘Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik draag de consequenties met heel veel liefde.’

Bron: