Wanneer je een foto van je buurvrouw op Facebook plaatst met een biertje in haar hand, dan is er niets aan de hand. Wanneer je een foto plaatst van Willem Alexander, Amalia of een ander lid van het Koningshuis, dan kun je een brief van de Rijksvoorlichtingsdienst op je deurmat verwachten. Hier geldt namelijk een zogenoemde mediacode.

Op de website van Het Koninklijk Huis staat: “De mediacode heeft tot doel de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis te beschermen.” Echter staat er ook: “De mediacode is niet bindend. De RVD geeft advies aan de media of een foto een privéaangelegenheid betreft of niet. Media beslissen zelf of ze wel of niet publiceren. Uiteindelijk is het aan de rechter om te beslissen of een publicatie van een foto een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer en dus onrechtmatig is.” Je zal dus niet direct in de problemen komen.

Willem Alexander baalt van foto van Amalia!

Sinds de opkomst van de beruchte juicekanalen in Nederland worden deze regeltjes met enige regelmaat geschonden. Het is dan ook de vraag of een mediacode nog steeds van deze tijd is met de prominente aanwezigheid van social media. Naar aanleiding van de blunder van Evert Santegoeds met zijn zogenaamde ‘primeur’ in Privé plaatste Yvonne Coldeweijer een andere foto. Coldeweijer: “Ze was op dat moment wel in Lech, maar dit is d’r gewoon niet. Scheelt weer een rechtszaak.” Vervolgens verschijnt er een foto van de Kroonprinses met een Aperol Spritz in haar hand: “Nu ga ik sowieso worden aangeklaagd.” Een dag later schrijft Coldeweijer: “Heb een brief ontvangen van de RDV. of ik geen privéfoto’s meer van onze Spritzes wil posten. Want dat mag niet. Want die regel hebben ze zelf ingevoerd. Ik heb geantwoord dat ik dat niet kan beloven. Ons Amaal is namelijk echt een mood.” Hieronder meer:

Bron: