Na een stormachtige woensdag kan Nederland zich opmaken voor een tropisch warm weekend. De temperatuur kan oplopen tot boven de 30 graden. Ook vakantiegangers die naar het buitenland vertrekken, kunnen zich voorbereiden op warm en droog weer. Vooral in Zuid-Europa stijgt het kwik, met uitschieters tot 45 graden in Spanje.

In de eerste regio (midden) begint dit weekend de schoolvakantie tropisch met op veel plaatsen maxima van boven de 30 graden. Dankzij een zuidelijke stroming trekt warme lucht vanuit Frankrijk en Spanje naar Nederland.

Vrijdag stijgt het kwik al naar 26 graden in Noord-Holland en 31 graden in Limburg. Een dag later zal het in vrijwel het hele land minimaal 30 graden zijn. ,,Van een zeer onstuimige dag gaan we naar heel warm weer’’, zegt Raymond Klaassen van Weerplaza. ,,Het wordt een stralend weekend met zeer zonnig weer. Het is wel van relatief korte duur. Na het weekend wordt het wisselvalliger.’’

Koelere lucht vanuit het westen maakt dat de temperaturen weer dalen. Zondag wordt het nog wel 26 tot 29 graden. Maar de kans op (stevige) regen- of onweersbuien neemt toe tegen het eind van het weekend.

Zuid-Europa

Voor een langere periode met zonnig, warm en droog zomerweer moeten vakantiegangers naar het zuiden van Europa. Daar loopt volgende week de temperatuur verder op, vooral in het gebied rond de Middellandse Zee, meldt Weeronline. In Spanje kan het 40 graden worden, in de regio Andalusië zelfs 45 graden. Ook op Sardinië, Sicilië en in de zuidpunt van Italiaanse vasteland kan het 40 graden worden.

Langs de Adriatische Zee is het minder heet. Daar wordt het volgende week 30 tot 35 graden. Op de Griekse Eilanden blijft de temperatuur redelijk constant rond de 30 graden uitkomen.

Noordwest-Europa

Dichter bij huis is het een stuk koeler en wisselvalliger. Zondag zorgen onweersbuien die vanuit Frankrijk komen al voor verkoeling. In Ierland, Groot-Brittannië, delen van Frankrijk, de Benelux en Scandinavië is het 20 tot 25 graden en is de kans op bewolking en regen groter. Dieper in het zuiden van Frankrijk en Duitsland is het wel warmer en stabieler.
Vakantiegangers in de Alpenlanden krijgen te maken met rustig zomerweer en temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Wel is er kans op regen- en onweersbuien.

Drukte op de wegen

De ANWB verwacht komend weekend drukte op de weg door vertrekkend vakantieverkeer. Veel scholen in de regio midden sluiten vrijdag al hun deuren. Daardoor kunnen al vanaf het middaguur files ontstaan, aldus de ANWB.

De meeste vertraging wordt verwacht op vrijdagmiddag op de wegen ten zuiden van Rotterdam, in Noord-Brabant, richting de Veluwe en op de A2/A27 van Utrecht naar het zuiden.

Een extra hindernis voor vakantiegangers op weg naar Zeeland en de Belgische grens vormt de afsluiting van de Haringvlietbrug in de A29. Daardoor staan er naar verwachting vrijdagmiddag vroeg al lange files op de N57 en de A16. Richting Friesland is de Afsluitdijk in de A7 het grootste knelpunt, omdat daar werkzaamheden worden verricht aan de sluizen.

Bron: