Je muren geel kleuren gaat een stuk prijziger worden in het nieuwe jaar. Dat betekent dat de sigaret niet alleen je gezondheid op de proef gaat stellen in 2024, maar ook je bankrekening. Wie een diepe liefde voor nicotine heeft, kan dus beter een krantenwijkje extra pakken.

Toenemende belastingen

Roken wordt langzaam maar zeker een hobby voor de elite, deels vanwegende toenemende belastingen en accijnzen van de overheid. Met deze maatregelen hopen zij het aantal rokers fors te verminderen en een gezondere samenleving te creëren. Hoewel het vermoedelijk potentiële rokers zal remmen, treffen de prijsverhogingen voornamelijk degenen die al jaren verslaafd zijn.

Nieuwe prijzen

Vanaf 1 april 2024 zullen de prijzen van de dodelijke pretstokken aanzienlijk stijgen. Een pakje sigaretten gaat dan gemiddeld 60 cent meer kosten dan voorheen. Voor een pakje shag zal de prijs zelfs meer dan 3 euro stijgen. Dit resulteert in een gemiddelde kostprijs van 10,70 voor een pakkie peuken en maar liefst 24,14 voor een buil shag van 50 gram.

Opbrengst voor overheid

Deze verhoging wordt geschat op een opbrengst van 140 miljoen euro voor de overheid, wat natuurlijk rechtstreeks uit de portemonnees van rokers komt. In 2024 zullen hun knaken dus daadwerkelijk in rook opgaan.

Bron: