Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een onderzoek naar de Eritrese organisatie Brigade Nhamedu. Verschillende partijen willen kijken of een verbod haalbaar is. Aanleiding zijn de rellen zaterdagavond in Den Haag, waarbij aanhangers van de beruchte oppositiegroep de confrontatie aangingen met andersdenkende landgenoten.

NSC, de partij van Pieter Omtzigt, roept de staatssecretaris op om te kijken of de groepering verboden kan worden. VVD en CDA willen diens activiteiten in Nederland onder de loep nemen en ‘zo nodig ingrijpen’. BBB wil een gesprek met de leiders van deze beweging. De PVV gaat een stap verder en wil alle gewelddadige leden ‘oppakken en het land uitzetten’.

Wat gebeurde er?
Volgens de gemeente Den Haag begon de onrust nadat jongeren van Brigade Nhamedu de confrontatie zochten tijdens een bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap in het Haagse zalencentrum Opera. Dertien mensen zijn aangehouden. Zes agenten raakten gewond.

Brigade Nhamedu, de naam impliceert een groep die tot het bittere einde voor de Eritrese zaak zal strijden, is een relatief nieuwe beweging, bestaande uit tegenstanders van het dictatoriale Eritrese regime. Het gaat met name om jonge Eritreeërs die buiten Eritrea leven. De beweging verspreidt zich als een olievlek over de wereld. Henok Tekle, een in de Verenigde Staten gevestigde organisator voor Brigade Nhamedu, vertelde de Britse krant The Guardian afgelopen zomer dat de groep momenteel uitgroeit tot een ‘massabeweging’.

Geweld en intimidatie zijn belangrijke handelsmerken van deze groep. Brigade Nhamedu moet niets hebben van bijeenkomsten waar – in hun ogen – overheidspropaganda wordt verspreid.

Tekst gaat verder onder deze tweet

Reacties Tweede Kamer

In de Tweede Kamer klinkt de vrees dat het Eritrese conflict op Nederlandse bodem uitgevochten gaat worden. ,,We zien dat spanningen in de Eritrese gemeenschap van verschillende kanten aangewakkerd worden’’, zegt VVD’er Bente Becker. ,,Het is goed als het kabinet onderzoek doet naar de activiteiten van Brigade Nhamedu en dat zo nodig bij deze organisatie wordt ingegrepen. Maar ook mogen we de beïnvloeding vanuit het Eritrese regime zelf niet vergeten.”

Buitenlandse beïnvloeding hoort hier volgens Becker niet thuis. ,,Waar Eritreeërs hier onder druk worden gezet om diasporabelasting te betalen en te maken krijgen met intimidatie door de regering daar, moeten we dat ook aanpakken.’’

Kamerlid Mona Keijzer (BBB) ziet wel kansen om Brigade Nhamedu te verbieden. ,,De volgorde is anders. Eerst eens kijken hoe het bestaat dat de aanhangers van het regime een verblijfsvergunning krijgen en per direct nieuwe aanvragen als zodanig beoordelen. En met de leiders van deze brigade praten. Geweld en slopen is onacceptabel, maar ook bespreken wat er gedaan moet worden om de lange arm van het Eritrese regime aan te pakken.”

PVV-leider Geert Wilders is harder in zijn bewoordingen. ,,Oppakken en uitzetten. Nederland is het echt spuugzat. Waarom wordt de halve wereld hier binnengelaten om ons land af te breken, onderlinge vetes uit te vechten, agenten met stenen te bekogelen en hun auto’s in de fik te steken?”

NSC, de partij van Pieter Omtzigt, wil laten onderzoeken ‘of gewelddadige organisaties zoals de Brigade Nhamedu kunnen worden verboden’. Ook wil de partij dat ‘⁠onmiddellijk wordt bekeken of Eritrese geweldplegers ons land kunnen worden uitgezet’. ,,NSC wil ook graag weten over welke nationaliteit(en) en verblijfsstatus de betrokkenen beschikken”, laten Kamerleden Isa Kahraman en Caspar Veldkamp weten. ,,Zijn er bijvoorbeeld voorstanders van de Eritrese dictatuur die in Nederland asiel hebben gekregen? Zo ja op grond waarvan? Waarom sturen we die niet terug naar hun land, waarvan zij het regime immers steunen?’’

Een onderzoek juicht PvdA-GroenLinks toe. ‘Uiteraard is het belangrijk te onderzoeken wat er gister is gebeurd, welke organisatie er vermoedelijk mee te maken heeft en wat er moet worden gedaan om herhaling te voorkomen’, schrijft Tweede Kamerlid Songuel Mutluer op X.

Grote verdeeldheid

De tegenprotesten van Brigade Nhamedu zorgen de laatste maanden voor grote verdeeldheid in de Eritrese gemeenschap. Online gaan petities rond om de organisatie te verbieden. ‘Plotseling weten we dat deze beweging Eritrese gemeenschappen over de hele wereld terroriseert om hun kerk en eigendommen, of bedrijven die eigendom zijn van Eritrese burgers, in brand te steken’, staat in een van de petities.

Eritrese bijeenkomsten zijn geregeld het decor van geweldplegingen. De evenementen komen veelal uit de koker van organisaties die nauwe banden onderhouden met de Eritrese regering, die zich schuldig maakt aan mensenrechtenschendingen en inperking van vrijheden. Veel Eritreeërs in het buitenland zijn volgens het ANP voor de onderdrukking gevlucht.

Afgelopen zomer loste de Israëlische politie schoten toen een demonstratie tegen een evenement bij de Eritrese ambassade uit de hand liep. Meer dan honderd mensen raakten gewond, van wie meer dan tien door politiekogels. In augustus vielen in de Zweedse hoofdstad Stockholm tientallen gewonden toen een Eritrees cultureel festival in chaos ontaardde. De Zweedse politie verrichtte zo’n 180 arrestaties.

In juli raakten in het Duitse Giessen, ten noorden van Frankfurt, 26 agenten gewond en werden minstens honderd mensen aangehouden toen een Eritrees festival op geweld uitliep. En in mei vielen in Rijswijk meerdere gewonden bij een massale vechtpartij tussen Eritreeërs. Vermoedelijk waren bij deze evenementen aanhangers van Brigade Nhamedu aanwezig.

,,⁠Het betreft een probleem dat zich in meerdere Europese landen voordoet”, signaleert NSC. ,,We zouden graag zien dat de staatssecretaris deze problematiek met zijn EU-collega’s bespreekt, bijvoorbeeld bij de eerstvolgende EU-ministerraad voor Justitie en Binnenlandse Zaken.”

Dictatuur

Eritrea is een van de armste landen ter wereld. Het Afrikaanse land is een dictatuur en wordt ook wel eens ‘het Noord-Korea van het continent’ genoemd. Het Eritrese regime voert al jaren een bloedige oorlog in een noordelijke provincie van buurland Ethiopië. Dat leidt al jaren tot spanningen onder de bevolking, die nu dus ook in Nederland voelbaar is.

De aangehouden verdachten zijn mannen in de leeftijd van 19 tot en met 36 jaar oud. Volgens een woordvoerder van de politie hebben zij voor zover bekend Nederlandse of Eritrese nationaliteiten.

Bron: