Joost Klein is volledig terecht gediskwalificeerd. Dat stelt het internationale bestuur van het Songfestival in gesprek met website Eurovoix. De voorzitter van de groep delegatiehoofden, Bakel Walden, gaat dieper in op de beslissing van de European Broadcast Union (EBU).

Juiste beslissing

Walden zegt er het volgende over: ”De beslissing was de juiste: er was onacceptabel gedrag tegenover iemand van de productie.”
De voorzitter heeft veel respect voor het besluit van de EBU. ”Als er meer dan duizend mensen veilig samen willen werken, dan moeten er niet alleen duidelijke gedragsregels zijn, maar moeten die ook vooral consequent worden toegepast. “En dat is wat de verantwoordelijke leden van de EBU hebben gedaan.”

Cameravrouw

De EBU besloot Joost eruit te smijten nadat de Europapa-Fries een cameravrouw bedreigd zou hebben. Dat is volgens de advocaat van Klein niet aan de orde.
Die stelt dat Klein alleen een camera heeft weggeduwd. Hij zou haar niet bedreigd hebben. Begin juni zal Joost naar Zweden moeten afreizen, waar hij zich moet melden bij de rechtbank om tekst en uitleg te geven over wat er is gebeurd.

‘Huiswerk uit Malmö’

De afgelopen editie van Eurovisie was een bijzondere. Zo beweerde winnaar Nemo dat hij de non-binaire vlag moest meesmokkelen, omdat die geweigerd werd.
In de toespraak die Nemo na de winst gaf, zei de non-binaire deelnemer dat de EBU best een opknapbeurt kan gebruiken.
Walden sluit zich daarbij aan en belooft in gesprek te gaan met de deelnemende landen en met artiesten. Hij spreekt van ‘huiswerk uit Malmö’.

Bron: