Onze Oranjes krijgen weer een stevige ‘loonsverhoging’. Zo zou hun dotatie stijgen met meer dan 10 procent. Hoeveel kost ons koningshuis ondertussen aan de belastingbetaler?

De uitgaven voor het Huis van de Koning gaan van ruim 50 miljoen euro naar bijna 60 miljoen, lezen we in het AD. Verdwijnt dat allemaal in de zakken van de koning Willem-Alexander?

De koning krijgt er een halve ton bij en ook de dotatie van kroonprinses Amalia stijgt naar 1,8 miljoen euro. Maar Amalia zorgt dan weer voor een meevaller voor de schatkist, want zij weigert voorlopig haar dotatie en stort het bedrag terug. Maar voor wat dient al dat geld? En waarom komt die loonsverhoging er?

Het grootste deel van die 60 miljoen gaat naar het personeel en het materieel van de Dienst Koninklijk Huis, lezen we in het AD. Maar vier leden van onze koninklijke familie krijgen ook een mooie som duiten…

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en kroonprinses Amalia zijn de vier Oranjes die een dotatie krijgen. Samen gaat dat om een bedrag van 11,6 miljoen euro, waarvan Amalia ‘haar’ 1,8 miljoen dus zal terugstorten. Maar waarom krijgt ons koningshuis ineens zoveel meer geld?

De Rijksvoorlichtingsdienst verklaart die stijging doordat de leden van het koningshuis ‘trendvolger’ zijn en de cao van het Rijk volgen. Aangezien daar een indexering gebeurde, volgt de dotatie van onze Oranjes gewoon de indexering die alle rijksambtenaren krijgen.

Bron: