Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zou graag aangifte willen doen tegen voetbalanalist Johan Derksen. Het CIDI doet dat nu echter niet, omdat het de handen momenteel ’te vol’ heeft met enorm veel andere dingen.

‘Vragen erom’

Vorige week zaterdag viel Hamas binnen in Israël, waarbij ze een slachtpartij aanrichtten. Derksen zei maandag dat ‘Joden er wel een beetje zelf om gevraagd hebben’.
Dat kwam hem op een storm aan kritiek te staan. Een dag later bracht hij enige nuance aan, door te stellen dat hij beter de ‘Israëlische regering’ had kunnen zeggen, in plaats van Joden’. Verder bleef hij achter de uitlatingen staan.

CIDI-directeur

CIDI-directeur Naomi Mestrum zegt ervan overtuigd te zijn dat Derksen zich schuldig gemaakt heeft aan enkele zeer ernstige zaken. ”Dat gaat om groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie”, aldus Mestrum.
Een aangifte vanuit het CIDI zit er momenteel niet in. ”We hebben onze handen vol aan het de schrikbarende stijging van het aantal antisemitische incidenten in Nederland.”
De organisatie zegt ‘andere mogelijke aangiftes’ tegen Derksen om zijn uitlaten met ‘veel interesse’ te volgen.

Brief naar Talpa

Eerder deze week stuurden Mestrum en oud-directeur Ronny Naftaniel een brief naar Frans Klein, de directeur televisie bij Talpa.
Johan Derksen moet vrezen voor vervolging: ”Hier komt hij niet mee weg”
Hierin werd gevraagd afstand te nemen van de uitspraken van Derksen. Mestrum: ”Zijn morele kompas is totaal kapot. Dit soort opmerkingen, ook als ze later worden genuanceerd, roepen haat op en voeden antisemitisme.”
Frans Klein liet weten open te staan voor een gesprek. Talpa wil niet zeggen of de uitlatingen en de kritiek met Derksen zijn besproken.

Bron: