Hanna Tokkie (59) en Gerrie Ruijmgaart (68) wonen in Almere. Ze zijn bekend geworden op televisie als De Tokkies, tegenwoordig een naam die opgenomen is in de Van Dale.

In de Van Dale staat “tokkie” omschreven als een “asociale persoon, met name niemand die in zijn woonomgeving voor overlast zorgt”. Tegenwoordig is het slecht gesteld met beiden, hun gezondheid laat te wensen over. Gerrie werd een paar jaar geleden getroffen door keelkanker. Sindsdien verloopt zijn ademhaling door een omleiding van de luchtpijp via een klein gaatje in zijn hals, zo schrijft Story.

Gerrie zegt: “Ik leef met de dag. De verwachting is dat ik op een gegeven moment een longontsteking krijg en dan is het klaar. Dat kan vandaag gebeuren, of over tien jaar. Ik zie het wel.”

Hanna is er ook niet best aan toe. Gerrie vertelt hierover: “Ze komt bijna niet meer buiten. Onlangs hebben ze ontdekt dat ze reuma heeft. Daarna heeft ze injecties gekregen, maar het schijnt een aantal maanden te duren voordat die effect hebben. Meer kan de arts op dit moment niet doen. Voor haar is het ontzettend vervelend. Ze heeft veel meegemaakt. Al haar zussen zijn inmiddels overleden en ook bijna al haar broers zijn dood. Die mist ze enorm.”

Bron: