Menstruaties komen gewoonlijk eenmaal per maand en ze zijn meestal vervelend. Ze zijn pijnlijk, oncomfortabel, vies en hun aanwezigheid (of afwezigheid ervan) kan een reeks problemen aankondigen. Maar voor de Amerikaanse vrouw Ronny Maye is het bovenstaande klein bier.

Ze schreef voor Insider over haar afschuwelijke, verschrikkelijke mega-menstruatie die 83 dagen duurde en haar uiteindelijk in het ziekenhuis deed belanden. Ze zei dat het voelde alsof haar water brak wanneer je gaat bevallen.

“Toen ik naar mijn stoel en de vloer keek, stond ik in een kleine plas bloed”, schreef ze. “Ik haastte me naar de badkamer en waste me zo snel mogelijk schoon, maar toen ik de 60 meter of zo van de badkamer naar mijn kantoor liep, stroomde het bloed weer naar beneden over mijn been. In de 10 minuten dat het me kostte om naar huis te rijden en naar boven te gaan naar mijn badkamer, drupte er een bloedspoor achter me aan.”

Monsterachtige hoeveelheid bloed
Ronny beschreef de extreme inspanningen die ze moest doen om de monsterachtige hoeveelheid bloed die uit haar kwam te controleren. “Om het bloeden te controleren, bracht ik een tampon in, legde ik een inlegkruisje in mijn ondergoed en een standaardkussen, en nestelde ik me in een tweede paar slipjes. Binnen een uur of zo was ik een doos tampons en een verpakking maandverband kwijt.”

Voor de mannelijke lezers: normaal duurt het maanden vooraleer vrouwen zo’n voorraad kunnen opmaken. Maar terug naar Ronny.

Ze nam aan dat het bloeden zou afnemen, zoals altijd het geval is op de eerste dag. Ze had ook een spiraaltje in haar baarmoeder geplaatst, wat een anticonceptiemiddel is dat de menstruatie regelt. Uiteindelijk ontdekte Ronny dat ze polycysteus ovariumsyndroom heeft, waarmee 20 procent van de vrouwen wereldwijd zou kampen.

20 procent van de vrouwen
Dat lees je goed: bijna een kwart van de vrouwen die je kent heeft waarschijnlijk deze aandoening. Dus mannen, onderschat niet hoe verschrikkelijk een menstruatie kan zijn.
Als Ronny die dag niet naar het ziekenhuis zou zijn gegaan, was ze wellicht overleden. Het is belangrijk om te beseffen dat menstruatieproblemen kunnen variëren van persoon tot persoon en dat het belangrijk is om een arts te raadplegen als er afwijkingen of zorgen zijn. Het hebben van een aandoening zoals PCOS kan leiden tot ernstige bloedingen en andere symptomen die de kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden en behandeling vereisen.

Bron: