In het hart van een mediastorm die de grenzen van sensatie en ethiek aftast, staat Maxime Meiland de flamboyante realityster te midden van een juridische en morele strijd die de gemoederen flink bezighoudt. Omringd door haar naasten en gesteund door haar biograaf Jan Dijkgraaf betrad ze onlangs de rechtbank waar ze geconfronteerd werd met beschuldigingen van smaad.

De aanleiding voor dit tumult? Een aanklacht die voortvloeit uit Maximes onthullingen in haar biografie, waarin ze een man beschuldigt van verkrachting. Deze beschuldiging heeft niet alleen geleid tot een juridische strijd, maar ook tot een mediarel die volgens Dijkgraaf een dubieuze rol spelen in het geheel.

Jan Dijkgraaf, onverschrokken in zijn verdediging van Maxime, spaarde de pers niet en deed een uitspraak die even schokkend als controversieel was bij Shownieuws. “Maxime is de afgelopen maanden door Story en Privé opnieuw verkracht,” verklaarde hij, een metafoor die de woede en frustratie weerspiegelt over de manier waarop de pers met de situatie is omgegaan. Deze bladen gaven een podium aan de man achter de smaadzaak, die volgens Dijkgraaf een ‘smerige mediacampagne’ tegen Maxime heeft gevoerd.

Wat volgde was een aanklacht tegen de pers met Dijkgraaf die het begrip ‘slutshaming’ aanhaalde, een vernederende praktijk die helaas vaak voorkomt bij vrouwen die het lef hebben hun verhaal te doen. De kern van de publicaties leek Maxime neer te zetten in een ongunstig licht, een tactiek die Dijkgraaf zowel ranzig als onethisch noemde.

Deze confrontatie met de pers heeft diepe sporen nagelaten in de relatie tussen de Meilandjes en bepaalde media, met name Story. Volgens Dijkgraaf heeft een eerder conflict met verslaggever Nick Dijkman tot een vergeldingsactie geleid, waarbij Dijkman op ‘jacht’ ging naar sensatieverhalen over de familie Meiland.

De reacties op Dijkgraafs woorden waren gemengd met sommigen die zijn directheid prijzen en anderen die zijn woordkeuze bekritiseren als grof en ongepast. Onder hen, Shownieuws-sterren Dyantha Brooks en Natacha Harlequin, die beiden hun verbazing en bezorgdheid uitten over de felheid van zijn uitspraken. De smaad rechtszaak vind plaats achter gesloten deuren dus details over de zaak krijgen we niet te horen. Het is afwachten wat de rechter beslist.

Bron: