Je zou denken dat wanneer je als Syrisch gezin in Nederland komt, je hartstikke blij bent met een woning voor jezelf en je kinderen. Helaas is niet iedereen even dankbaar. Een moeder is namelijk erg ontevreden over het huis dat ze kreeg aangeboden.

Geen lift

De vrouw verblijft samen met haar vier kinderen in het asielzoekerscentrum in Amersfoort. Onlangs kreeg ze een woning aangeboden. Maar die voldoet niet aan de eisen van de moeder, die het optrekje nu meermaals heeft afgewezen en weigert haar intrek te nemen.

De reden is nogal bijzonder. Het flatgebouw heeft namelijk geen lift, en elke dag trappen lopen zit er niet in. De vrouw is van mening dat vanwege ‘medische redenen’ moeilijk is om de trap op en af te gaan.

Een van haar kinderen heeft daarnaast een bril, en die kan doordoor ook niet goed trappen lopen. De moeder heeft nooit de moeite genomen het huis te gaan bezichtigen. Ze weigerde de woning enkel op basis van de plattegrond. En dat zorgt binnen het COA voor irritatie.

Rechtszaak

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft geen begrip voor de weigering en is naar de rechter gestapt. De ‘medische redenen’ wegen niet zwaar genoeg om het huis niet te nemen.

En daar komt nog een opvallend iets bij, want de vrouw zou tijdens de eerste gesprekken met geen woord hebben gerept over eventuele aandoeningen.

‘Alternatieve woonruimte’

De rechter lijkt het geen goed plan als de moeder en haar kinderen op straat komen te staan, en wil weten wat er met de familie gebeurt als dat eventueel wel aan de orde is.

Het COA wil juist dat het weigergezin binnen zeven dagen opkrast. Vluchtelingenwerk probeert ervoor te zorgen dat het gezin in het azc mag blijven, tot er alternatieve woonruimte is.

Op 8 april doet de rechter uitspraak.

Bron: