Frans Bauer is op dit moment te zien in een nieuw tv-programma over laaggeletterdheid. In de aflevering van maandagavond onderging Frans een transformatie tot drag queen. De zanger deelt de beelden nu met zijn volgers op Instagram.

Frans deelt op Instagram een foto waarop hij is omgetoverd tot een flamboyante dragqueen. Met een grote, getoupeerde blonde pruik en rode lippen lacht Frans vriendelijk naar de camera, gehuld in een enorme jurk van paarse tule. ‘Zie ik er niet geweldig uit?’, schrijft hij bij de foto.

Tekst gaat verder onder de Instagram-post.

Leven Zonder Letters

In Leven Zonder Letters volgt de zanger mensen die laaggeletterd zijn. Elk verhaal is op een andere manier aangrijpend, maar de zanger laat in het programma zelf ook weten de gevolgen van laaggeletterd zijn gevoeld te hebben. Zijn eigen ouders kunnen namelijk ook niet lezen en schrijven en dit had flinke gevolgen voor Frans Bauer zelf. Zo heeft de zanger ‘nachten wakker gelegen’ van deze nieuwe presentatieklus.

Voorlezen

Hij moest zijn ouders door deze beperking met van alles helpen. Zo heeft Frans Bauer jaren moeten voorlezen tijdens het journaal en het kijken van series als Dallas, Dynasty en Falcon Crest. ‘Dat was nog leuk’, vertelt Frans, maar hij moest ook serieuzere zaken voorlezen. ‘Het is minder als het om school gaat, papieren van de gemeente of de huisarts. Dan gaat het over heel persoonlijke dingen, dingen die je niet altijd wilt vertellen.’

Bauer

Maar niet alleen op deze manier had het laaggeletterd zijn van zijn ouders effect op het leven van Frans. Het zorgde er namelijk ook voor dat hij officieel een andere naam draagt dan u gewend bent. Toen zijn moeder van hem was bevallen ging het namelijk even mis. ‘Zij heet Van Doorn, dat stond ook ergens opgeschreven. Maar toen mijn pa voor de aangifte op het gemeentehuis was, durfde hij niet te zeggen dat hij niet kon lezen en dus niet snapte wat daar allemaal op dat formulier stond. Die heeft gewoon blind een kruisje gezet. Dus werd het formeel geen Bauer, maar Van Doorn.’ Frans Bauer heet dus officieel Frans van Doorn, maar de zanger laat weten dat hij daar niet zo mee zit. ‘Ik heb daar nooit mee gezeten, ben gewoon later Bauer gaan gebruiken.’

Bron: