Een Italiaanse arts riskeert een zware schadevergoeding te moeten betalen. Door een medische blunder amputeerde hij de penis van een patiënt. Hij had een grote tumor vastgesteld. Maar het bleek om een onschuldige ontsteking te gaan.

De ingreep gebeurde in het Donato-ziekenhuis in Arezzo. De 30-jarige chirurg kreeg er een zestiger op de operatietafel. De man was doorgestuurd door zijn huisarts. Hij had een gezwel op zijn penis. Een tumor, volgens de specialist. Hij zag maar één oplossing om het probleem op te lossen en vooral om te vermijden dat er uitzaaiingen zouden komen. Dus besloot hij de penis van de man te amputeren.

De operatie verliep zonder grote problemen. De tumor werd, zoals dat altijd gebeurt, naar het lab gebracht voor verder onderzoek. En wat bleek, er werden helemaal geen kankercellen gevonden in het weggenomen gezwel.

De ingrijpende operatie was dus overbodig. De verminkte patiënt stapte naar de rechter en eist nu een schadevergoeding. De zaak komt volgende week voor het eerst voor omdat het lang geduurd heeft voor alle medische rapporten klaar waren.

’Geen gevoel’
Een soortgelijk geval werd in december vorig jaar in Frankrijk gemeld, nadat een reeks fouten resulteerde in de ’totale verwijdering’ van de penis van een man in het Universitair Ziekenhuis van Nantes.

De man, naar verluidt in de dertig, zei dat hij door de operatie alleen nog zijn testikels had en ’geen gevoel’ had in de penisreconstructie die hij kreeg.

De advocaat van de Fransman hoopte aanvankelijk 1 miljoen euro voor zijn cliënt binnen te halen, maar hij moest zich tevreden stellen met ruim 50.000 euro.

Bron: