Zestien jaar na de moorden is een Belgische vrouw die haar vijf kinderen vermoordde op eigen verzoek geëuthanaseerd.

Genevieve Lhermitte vermoordde op 28 februari 2007 haar zoon en vier dochters, tussen 3 en 14 jaar oud, in de stad Nijvel, terwijl hun vader weg was. Ze probeerde toen maar slaagde er niet in om een ​​einde aan haar leven te maken en belde uiteindelijk de hulpdiensten voor hulp.

De 56-jarige werd in 2008 veroordeeld tot levenslang in de gevangenis voordat hij in 2019 werd overgebracht naar een psychiatrisch ziekenhuis.

In België staat de wet mensen toe om te kiezen voor euthanasie als ze worden geacht te lijden aan “ondraaglijke” psychologische pijn, niet alleen fysieke pijn, waarvoor geen remedie bestaat. De persoon moet duidelijk zijn over zijn beslissingen en zich proactief kunnen uiten.

“Het was dit specifieke proces dat mevrouw Lhermitte volgde, waarbij ze verschillende medische meningen verzamelde”, zei haar advocaat.

Psychologe Emilie Maroit vertelde aan de zender RTL-TVI dat Lhermitte er mogelijk voor heeft gekozen om op 28 februari te sterven als “een symbolisch gebaar naar haar kinderen”.

“Het kan ook zijn om haar te laten afmaken waar ze aan begonnen is, want toen ze hen doodde, wilde ze eigenlijk een einde aan haar eigen leven maken”, zei de psycholoog.

Tijdens het proces voerden de advocaten van Lhermitte aan dat ze krankzinnig was en niet naar de gevangenis had mogen worden gestuurd. Maar een jury vond haar schuldig aan moord met voorbedachten rade en veroordeelde haar tot levenslang in de gevangenis.

In 2010 spande Lhermitte een civiele rechtszaak aan waarin ze tot $ 3 miljoen eiste van een voormalige psychiater, waarbij ze beweerde dat zijn “nalatigheid” de moorden niet kon voorkomen, maar uiteindelijk liet ze de zaak 10 jaar later vallen.

In 2022 zullen in België ongeveer 2.966 mensen overlijden door euthanasie, dat is 10% meer dan in 2021.

Kanker bleef de meest voorkomende oorzaak, maar ambtenaren zeiden dat patiënten in bijna drie van de vier verzoeken “een verscheidenheid aan aandoeningen noemden, zowel fysiek als psychologisch”.

Sinds 2014 staat België toe dat kinderen, net als volwassenen, hulp krijgen bij overlijden, op voorwaarde dat ze ongeneeslijk ziek zijn, veel pijn hebben en toestemming van hun ouders hebben.

Foto ter illustratie

Bron: