Phil Collins is ongetwijfeld een muzikaal icoon wiens invloed zich uitstrekt over generaties en genres. Geboren in het hart van Londen op 30 januari 1951, groeide hij op in een creatief gezin dat zijn artistieke vaardigheden al vroeg cultiveerde.

Zijn muzikale vonk werd aangewakkerd door zijn oom, die hem een uniek drumstel gaf – een verzameling tamboerijnen, driehoeken, cimbalen, en kleine drums. Dit niet-standaard drumstel diende niet alleen als speeltje maar legde de basis voor zijn toekomstige muzikale expressie.

Ontdekkingen

Als tiener was Collins al intens betrokken bij de muziekwereld. Na de aankoop van een platenspeler en het album ‘Please Please Me’ van The Beatles, werd hij diep beïnvloed door de rock ‘n’ roll-revolutie die zich in die tijd ontvouwde.

Zijn aanpak om te leren drummen was onconventioneel maar effectief; hij speelde voor een spiegel om de coördinatie en het ritme te perfectioneren zonder constant naar zijn handen te hoeven kijken.

Deze zelfstudie, gecombineerd met enkele formele lessen, stelde hem in staat om een intuïtief begrip van muziek te ontwikkelen dat veel verder ging dan wat bladmuziek hem kon leren.

Solosuccessen

Phil Collins’ carrière nam een vlucht toen hij zich aansloot bij de band Genesis. Zijn toetreding tot deze groep markeerde het begin van een buitengewone periode van muzikale innovatie en succes.

Samen met Genesis en in zijn solocarrière verkocht hij meer dan 100 miljoen platen, waarmee hij zich in de rijen schaarde van muzikale legendes zoals Michael Jackson en Paul McCartney. Zijn invloed was zo groot dat hits zoals ‘In The Air Tonight’ en ‘You Can’t Hurry Love’ niet alleen top hits werden, maar ook culturele fenomenen die tot op de dag van vandaag resoneren.

Uitdagingen

Toen Collins in 2017 weer bij Genesis kwam voor hun ‘Last Domino’ tournee, was hij al een gevestigde legende. Echter, de pandemie en zijn gezondheid gooiden roet in het eten, waardoor de tour werd uitgesteld en Collins’ fysieke beperkingen aan het licht kwamen.

Zijn vermogen om te drummen was ernstig aangetast, wat hem dwong om de drumstokken over te dragen aan zijn zoon Nicholas, terwijl hij zich concentreerde op de zang. Dit was een aanzienlijke aanpassing, niet alleen voor hem maar ook voor de fans die gewend waren aan zijn krachtige drumoptredens.

Carrière

De fysieke uitdagingen waarmee Collins te maken heeft, benadrukken een bredere problematiek van duurzaamheid in de muziekindustrie, vooral voor artiesten die ouder worden.

Zijn huidige staat dwingt hem om zijn deelname aan lange tours te heroverwegen en te focussen op wat haalbaar is gezien zijn gezondheid. Ondanks deze hindernissen blijft zijn liefde voor muziek onwankelbaar, en hij blijft een bron van inspiratie voor zowel collega-muzikanten als fans over de hele wereld.

Bron: