Na een aantal koude dagen begint de nieuwe week ook winters: maandag en dinsdag is er kans op natte sneeuw. Die blijft echter niet lang liggen. Donderdag kan het later op de dag gaan motregenen, met als gevolg mogelijk gladheid door onder meer bevriezing. Vanaf vanmiddag 15.00 uur geldt in het noordoosten van het land daarom code geel.

Na een nacht met op uitgebreide schaal 4 tot 8 graden vorst, start de donderdag op de meeste plaatsen zonnig, meldt Weeronline. ,Het uiterste noorden van het land heeft in de vroege ochtend al wel te maken met bewolking en aanvoer van vochtige lucht vanaf zee. ,,Dit vocht kan neerslaan op de koude wegen”, legt meteoroloog Johnny Willemsen uit, ,,waardoor het vooral in Friesland, Groningen en Drenthe lokaal glad kan worden.”

Mogelijk wordt het later donderdag ook glad in het midden en zuidoosten van het land. De bewolking breidt zich namelijk uit in die richting, met kans op ‘zeer lokaal een spat motregen’, vooral in het noorden en westen. Vanwege de kou in de grond kan die neerslag lokaal gladheid veroorzaken op wegen waar niet wordt gestrooid. De gladheid verdwijnt aan het eind van vrijdagochtend weer.

Het KNMI heeft daarom vanaf 15.00 uur code geel uitgeroepen voor de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Dat blijft gelden tot vrijdagochtend, meldt het KNMI. Het wordt gedurende de dag wel een stukje warmer: een noord- tot noordwestenwind voert minder koude lucht aan en zorgt ervoor dat het kwik in de loop van de middag stijgt naar 2 tot 4 graden. In het zuiden en zuidoosten komen de maxima rond het vriespunt uit.

Druk bij de Wegenwacht

De Wegenwacht van de ANWB heeft donderdagochtend al 2600 pechmeldingen gekregen. In verband met de kou is het al dagen erg druk bij de dienst. Er is opgeschaald: mensen worden teruggehaald van cursussen en zijn verzocht om vrije dagen in te leveren of extra diensten te draaien. ,,Daar is gehoor aan gegeven”, zegt een woordvoerster van de ANWB. ,,Maar druk blijft het.”

Het gaat vooral om lege accu’s, bevroren portieren en sloten en vastzittende handremmen. Maandag waren er 7500 pechmeldingen, dinsdag 7600, woensdag 6900. Donderdag zou het aantal wel weer eens tot tegen de 7000 kunnen oplopen, verwacht de woordvoerster. Op een gewone donderdag zijn er over de hele dag tussen de 3500 tot 4000 meldingen. Ook de komende dagen worden extra mensen ingezet, al kan ze niet precies zeggen hoeveel.

Vrijdag en komend weekend ligt de middagtemperatuur tussen 4 en 6 graden. De zon krijgen we niet of nauwelijks te zien, maar vrijdag en een groot deel van zaterdag is het wel overwegend droog. Zaterdagavond en ook zondag kan soms wat regen vallen.

Winters begin van de nieuwe week

De nieuwe week begint winters, met (natte) sneeuw. Zondagnacht en maandag trekken talrijke winterse buien vanaf de Noordzee over het land, en dan kan het landinwaarts lokaal kortstondig wit worden. Zondagnacht kan het ook hagelen en onweren. De sneeuw blijft evenwel niet of hoogstens heel kort liggen, aangezien de temperatuur iets boven het vriespunt ligt.

Dinsdag wisselen winterse buien en zonnige momenten elkaar af. De maxima komen uit tussen 5 graden vlak aan zee en 2 of 3 graden landinwaarts. In de nacht en vroege ochtend kan het landinwaarts een graadje vriezen. Daarna wordt de weersverwachting onzeker, zegt Willemsen.

Er is kans op sneeuw, maar: er is ook kans op zacht winterweer met regen en temperaturen van rond de 10 graden. ,,Er is een strijd tussen koude lucht boven Scandinavië en zachte lucht boven de Atlantische oceaan”, legt meteoroloog Floris Lafeber van Weeronline uit. ,,Waar die dichter bij elkaar liggen, daar valt heel veel neerslag.” Vanaf de Atlantische oceaan wordt vochtige lucht meegebracht. ,,Die botst met de koude lucht boven Scandinavië.”

Mogelijk komt de grens van zachte en koude lucht komende week precies boven Nederland te liggen. In het noorden van Nederland valt dan neerslag in de vorm van sneeuw, terwijl in het zuiden veel zachtere lucht is. Of dat gebeurt, is echter nog onzeker. ,,Dat hangt af van dat lagedrukgebied boven de Atlantische oceaan.” ,,In dit scenario valt in het zuiden regen en in het noorden winterse neerslag.”

Juist omdat de grens tussen koude lucht en warmere lucht zo dicht bij ons land licht, is de langetermijnverwachting nog erg onzeker: als ie net iets noordelijker of zuidelijker valt, heeft dat grote gevolgen voor het weer in Nederland en de vraag of dat zacht en nat is, of juist koud en winters.

Bron: