De 53-jarige Victoria heeft flink de pee in. Hoewel ze werkweken draait van 50 uur en haar man werkt als ambtenaar bij de gemeente, moet het gezin ‘elke cent omdraaien’. Volgens Victoria wordt het gezin zelfs gedwongen alle luxe op te geven. ”We hebben nergens geld voor.”

Geld te weinig

De Britse Victoria Lindsay is moeder van drie kinderen. Ze heeft haar eigen kinderopvang, waar ze werkweken van zo’n vijftig uur draait. Haar man slijt zijn dagen als ambtenaar. Dan zou je denken dat er maandelijks genoeg geld binnenkomt.

Dat is ook wel zo. Victoria verdient jaarlijks 22.000 pond (omgerekend bijna 26.000 euro). Haar man is kostwinner met een salaris van 47.000 euro. Bij elkaar opgeteld komt er maandelijks een slordige 6.000 euro binnen. Toch is dat niet voldoende voor het gezin.

Volgens Victoria is het leven ontzettend duur. Ze moeten zelfs bezuinigen en hebben hun tweede auto weg moeten doen. Ook zijn vakanties niet langer aan de orde. ”We zijn al sinds 2017 nergens meer naartoe geweest. Het kost gewoon te veel.”

‘Zitten in het donker’

Ook op de kinderen moet bespaard worden. ”We gaan niet meer met hen naar bioscoop. We wandelen veel met ze, zodat ze er toch even uit zijn.” En het wordt nog erger, want op dinsdag moet de verwarming een uur uit om geld te besparen.

Ook de lichten mogen niet aan. ”We zitten in het donker met kaarsen aan. We hebben helemaal geen luxe meer.” Victoria kan zelfs geen avocado’s meer kopen in haar favoriete supermarkt Waitrose. Victoria en haar gezin leven in armoede, terwijl er genoeg binnenkomt.

Maar waar geven ze al het geld dan aan uit? Volgens Victoria doen ze niets bijzonders, maar zijn de kosten van het levensonderhoud gewoon te hoog.

Verhuizen

Het gezin heeft drie kinderen. De oudste is 24 jaar en de andere twee zijn 15 en 14 jaar oud. Victoria ziet nu geen andere uitweg meer dan te verhuizen.

Ze leven al 16 jaar in hetzelfde huis, in het zuiden van Engeland. Wanneer de jongste naar de universiteit gaat, is het mogelijk om kleiner te gaan wonen. De bedoeling is dan dat het gezin zal uitwijken naar het noorden van het land.

Het doet veel met Victoria. ”We kochten dit huis toen we het konden betalen. Maar nu kunnen we niets eens iets vervangen wanneer het kapot is. Ik werk zo hard maar houd niks over. Het maakt me heel onzeker en ik wil weg van alles. Ik kan er niet meer tegen.”

Dit verhaal is afkomstig van Daily Star (in het Engels).

Bron: