Peuken zijn sinds 1 april nog duurder dan ze al waren. Wie binnenkort sigaretten gaat kopen, zal worden gevraagd een gezichtsscan te laten maken. Door middel van kunstmatige intelligentie zal je leeftijd dan worden ingeschat. Veel mensen zijn hier niet over te spreken.

Gezicht scannen
Inmiddels zijn de gezichtscanners al bij vijf tankstations in Den Haag in gebruik. Een klant vertelt tegen het AD dat hij erg is geschrokken toen hem werd gevraagd om zijn gezicht te laten scannen. ”Ik ben gewoon een beetje te oud hiervoor.”

Per 1 juli aanstaande kun je alleen nog maar tabak kopen bij speciaalzaken en tankstations. In een poging fouten te voorkomen bij verkooppunten (lees: verkoop aan minderjarigen), komen er dus zogeheten NIX18-automaten. Die moeten de leeftijdsverificatie op zich nemen.

Onduidelijk

Een andere klant laat aan de krant weten er geen prettig gevoel bij te hebben. ”Het is voor mij onduidelijk wat er met mijn gegevens wordt gedaan. Ik kan wel een QR-code scannen en de voorwaarden lezen, maar dan ben ik 5 minuten verder.”

Na akkoord van de klant wordt het apparaat geactiveerd. Aan de hand van je huid en rimpels in je gezicht kan een schatting worden gemaakt van de leeftijd. Wanneer de machine aangeeft dat de kunstmatige intelligentie heeft bepaald dat iemand ouder is dan 25 jaar, komt er een groen vinkje.

Wanneer dat niet gebeurt, zal de klant zich moeten identificeren middels een legitimatiebewijs om aan te tonen dat hij/zij oud genoeg is.

Volgens CEO Theo Snijders van H@nd, het bedrijf achter de automaten, worden gegevens van klanten direct na de scan weer verwijderd. Hiermee wordt strikte privacywetgeving gewaarborgd. Het enige wat wel opgeslagen wordt, is hoe vaak het apparaat is gebruikt en hoeveel gezichten zijn goedgekeurd.

Hoge boetes

Zoals bekend wordt er hard ingegrepen bij ondernemers die tabak verkopen aan minderjarigen. De boetes zijn erg hoog en kunnen uiteenlopen van 1.360 euro tot wel 9.000 euro. Bovendien riskeert een ondernemer dat de verkoop helemaal moet stoppen bij overtreding.

En dan nog even dit. Volgens de wet ben je niet verplicht mee te werken aan een gezichtsscan. Dat is verboden. Je mag dus gewoon weigeren.

Beeld: H@nd

Wat vind jij van deze maatregel? Laat het weten in de reacties op Facebook en deel dit bericht zodat meer mensen het kunnen lezen!

Bron: