Lijmplankjes zijn een van de vele manieren om ratten en muizen te vangen. Het gebruik ervan is al een tijd verboden, maar toch zijn dit soort planken en plakstrips helaas nog steeds te koop. Dat is niet alleen zielig voor de ‘plaagdieren’, maar ook voor heel veel andere beesten.

De Dierenambulance ziet regelmatig hoe vogels en katten vast komen te zitten aan zo’n plank. “Het is echt vreselijk”, zegt medewerker Elly tegenover het AD. Ze kan de dieren bevrijden door ze in te smeren met olijfolie. In Rotterdam moest onlangs een kat kaalgeschoren worden om hem los te krijgen van de plank.

Vreselijke dood

Collega Niels Dorland beaamt Elly. “Het is echt een crime. Als we er niet op tijd bij zijn, sterven die dieren een ellendige dood. Dat moet je echt niet willen.” Ondanks het verbod, zijn de lijmplanken nog steeds te koop. Hoe vaak de dierenambulance-medewerkers de planken tegenkomen is niet duidelijk, maar zeker is dat het geen uitzonderingen zijn.

Tref je een dier aan dat vastzit? Strooi dan eerst wat meel op de plank zodat het beestje niet verder vast komt te zitten. “En ga niet zelf proberen het dier los te peuteren, maar schakel de Dierenambulance of een andere specialist in.”

Bron: AD, Libelle Beeld: Facebook, Youtube