In deze tijd, waarin de energiekosten blijven stijgen, is het cruciaal om naar energiebesparende maatregelen te kijken. Een effectieve strategie is het verminderen van het gebruik van de wasdroger. Echter, als je ervoor kiest om de droger te gebruiken, bestaan er technieken om energie te besparen.

Een van deze technieken betreft een klein, maar krachtig hulpmiddel dat de droogtijd van je kleding aanzienlijk kan verminderen, tot wel 25%. Dit leidt tot minder energieverbruik en dus tot kostenbesparing op je energiefactuur.

Met de hoge energieprijzen is elke besparing welkom. Een optie is om de droger minder vaak te gebruiken. Maar als je toch besluit de droger te gebruiken, kunnen droogballen helpen om je kleding sneller te drogen, ze zachter en minder gekreukt te maken.

Wat zijn droogballen?

Droogballen, vergelijkbaar in grootte met tennisballen, zijn verkrijgbaar in diverse materialen en designs, waaronder plastic en wol of vilt. Hun primaire functie, ongeacht het materiaal, is om bij droging in de droger:

De zachtheid van de was te verhogen door kreukvorming te verminderen.
Statische elektriciteit in de was te verminderen, wat het strijken vergemakkelijkt.
De verdeling van het wasgoed in de trommel te verbeteren voor een snellere droogtijd.

Plastic Droogballen:

Plastic droogballen, vaak iets zwaarder dan hun wollen of vilten tegenhangers, zijn efficiënt in het verspreiden van wasgoed door de trommel. Een nadeel is dat ze meer lawaai kunnen produceren en bij hoge temperaturen potentieel chemicaliën kunnen afgeven.

Wol- of Vilten Droogballen:

Wol- of vilten droogballen zijn stiller en absorberen vocht, wat bijdraagt aan een sneller droogproces. Ze zijn wellicht minder efficiënt in het loshouden van het wasgoed in vergelijking met plastic ballen.

Hoeveel droogballen gebruik je?

Afhankelijk van de waslading, wordt aanbevolen om 3 tot 6 droogballen te gebruiken, die ongeveer 1.000 wasbeurten meegaan.

Tennisballen als alternatief

Als goedkoper alternatief kun je tennisballen gebruiken, mits deze oud en schoongemaakt zijn om kleurafgifte te voorkomen.

Het gebruik van droogballen

Het gebruik van droogballen is simpel: voeg ze toe aan je natte was in de droger. Ze zijn geschikt voor bijna alle textielsoorten, uitgezonderd zijde en wol.

Bron: