Het is de week zonder vlees. Een goeie reden om minder of geen vlees te eten. Het is niet alleen goed voor onze eigen gezondheid, maar ook voor het milieu. Je zou er namelijk meer mee besparen dan alleen dierenlevens. Je merkt het ook in je portemonnee!

Water

Volgens de Veggie challenge bespaar je binnen 30 dagen zo’n 56 m2 landbouwgrond, 1,5 dier, 20 kilo CO2 en 45.636 liter water. Vooral die enorme hoeveelheid water is een eye opener! : je zou per dag dus ruim 1.500 liter water besparen. Organisatie Wakker dier zegt dat voor het produceren van een ons rundvlees inderdaad 1.500 liter water nodig is: dat zou gelijk staan aan het waterverbruik van een maand lang douchen.

Vleesvervangers

Maar het blijkt aan iets anders te liggen, vertelt Arjen Hoekstra, hoogleraar watermanagement tegen NPO Radio 1. “Het is zo dat als je geen vlees meer eet, je 1.000 liter per dag bespaart. Maar je eet natuurlijk wel andere dingen om aan je voedingsstoffen te komen, dat kost dan weer 200 liter. Dus je bespaart netto 800 liter per dag.” Dat staat dus niet gelijk aan een maand douchen, maar zeker wel aan 2 weken.

Geldzaken

En hoe zit het qua financiën? We weten allemaal dat vlees niet goedkoop is. Wanneer je bijvoorbeeld dagelijks een stuk vlees koopt dan ben je met gemak een tientje of meer per dag kwijt voor het hele gezin. Koop je ook nog wekelijks verse vis, zoals zalm? Dan kun je hier ook een flinke je portemonnee voor optrekken. Natuurlijk zijn vleesvervangers als noten en kaas ook prijzig, maar wanneer je dit afwisselt met bonen en andere goedkope peulvruchten merk je dit al snel aan je maandelijkse boodschappengeld.

Bron: HP De Tijd, NPO Radio 1. Oneworld. Weekzondervlees, Libelle Bedrock. Beeld: Youtube