Met zijn nieuwe liefde Fernando Reyes aan zijn zijde dacht André van Duin (75) nog enkele onbezorgde jaren tegemoet te gaan. Maar de presentator en komiek wordt nu geconfronteerd met een affaire die de showbizz vooralsnog verbijstert…

Een dag nadat André van Duin advocatenechtpaar Geert-Jan en Carry Knoops had gevraagd bij het Openbaar Ministerie aangifte te doen van chantage, is nog steeds niet duidelijk wat hem hiertoe heeft gebracht. De aangifte is gedaan tegen een persoon die hem ergens van beschuldigt, wat door André krachtig wordt ontkend en wat zou zijn gedaan met het enige doel geld bij hem los te krijgen. Chantage dan wel afdreiging, dus.

De bijna 76-jarige komiek en presentator lijkt met zijn de aanval is de beste verdediging-tactiek geen dag te hebben gewacht. Zelf weigert hij commentaar op de hele affaire en ook zijn advocaten zwijgen – totdat meer bekend is over de stappen die het OM zal nemen om de zaak op verzoek van André zelf te gaan onderzoeken.

De showbizz is verbijsterd.

Publiekslieveling André staat immers bekend als een van de meest vriendelijke en bescheiden mensen in het wereldje. En niemand kan zich ook maar iets voorstellen bij grensoverschrijdend gedrag van de man die geen vlieg kwaad lijkt te doen. In zijn lange carrière van meer dan vijftig jaar is André van Duin nooit eerder het middelpunt geweest van een rel of ruzie. En ook zijn privéleven, behalve wanneer zich daarin iets dramatisch voordoet, geeft nooit reden tot voorpaginakoppen in de showbizzpers.

Dat privéleven verliep zonder schandalen, en het is niet duidelijk wanneer er dus iets zou hebben plaatsgevonden wat André nu chantabel zou kunnen maken.

Groot artiest
Hij stond nog aan het begin van zijn carrière toen hij in 1974 zijn eerste partner Wim van der Pluijm leerde kennen, die hem in een restaurant als ober bediende. Hij was er getuige van hoe André in korte tijd met zijn revues, televisieshows, carnavalhits en speelfilms uitgroeide tot de grootste artiest van zijn generatie. De twee bleven meer dan twintig jaar samen, maar waren in feite al uit elkaar toen Wim in 1995 overleed. Hij was altijd een horecaman gebleven en in de Aalsmeerse studio’s van Joop van den Ende bestierde hij de artiestenbar – waar hij meer met drank in aanraking kwam dan goed voor hem was.

Later verhuisde hij met André naar Aruba, waar de Heel Holland bakt-ster het na een tijdje voor gezien hield, maar waar Wim besloot te blijven. Hoewel ze uit elkaar waren, hielden zij contact. Na het verdrietige overlijden van Wim vloog André naar de Caraïben om diens kist terug naar Nederland te begeleiden.

Nog jarenlang bezocht hij wekelijks zijn graf in Rotterdam, dat door André werd onderhouden. Iedere woensdag zat de grote artiest daar op zijn knieën, onkruid te wieden en nieuwe plantjes in de grond te zetten. Dat werd pas minder toen er een nieuwe liefde in zijn leven kwam, voormalig treinsteward Martin Elferink, met wie hij ook zou trouwen. De twee waren dag en nacht samen, tot in 2019 bij Martin botkanker werd geconstateerd en hij op maar 55-jarige leeftijd overleed. Het was het ergste wat André kon overkomen. Hij stortte zich op zijn werk en maakte voor Omroep Max nieuwe en meer programma’s dan ooit. Tv-shows die ook nog eens allemaal een succes werden.
Geluk
Terwijl het verdriet om Martin nog niet was verwerkt, werd André zelf ziek. Hij kwam met darmkanker terecht in het Antoni van Leeuwenhoek, waar hij succesvol werd behandeld. Inmiddels is de komiek genezen verklaard. Tijdens zijn behandeling, waarvan niemand op de hoogte was, verloor hij ook hartsvriendin Corrie van Gorp, met wie hij zo veel successen boekte. Maar juist haar overlijden bracht, hoe bijzonder ook, het geluk terug in zijn leven. Letterlijk door de hemel gezonden, belde een oude vriend André op om hem te condoleren. Danser Fernando Reyes had zelf veel met Corrie gewerkt en werd door André gevraagd eens langs te komen en herinneringen aan haar op te halen. In de tijd van Wim kwam Fernando wel bij het stel over de vloer, maar ze verloren elkaar uit het oog toen hij voor zijn werk naar Spanje was verhuisd. Door de dood van Corrie vonden ze elkaar terug en inmiddels hebben zij al meer dan een jaar een relatie. Andrés vriendenkring haalde opgelucht adem, en zelf zei hij ook: „Ik ben niet iemand om alleen te zijn.”
Met de Brabantse Fernando dacht André onbezorgde jaren tegemoet te gaan, maar nu krijgt hij te maken met een affaire die hemzelf het lachen even doet vergaan. Hoe dit gaat aflopen? Daar is nog te weinig over bekend om er een zinnig woord over te zeggen. Met zijn aangifte geeft André, die ook zijn tv-werk gewoon laat doorgaan, aan te blaken van zelfvertrouwen.

Bron: