In Nederland hebben we talloze regeltjes zodat burgers netjes in de maat blijven lopen. Een aantal van die regels kunnen niet bij iedereen op sympathie rekenen. In sommige gemeenten mag je niet stoepkrijten, of is het niet toegestaan om je auto op straat te wassen. Maar wat dacht je van hondengeblaf? In Rotterdam kun je daar een fikse boete voor krijgen.

Honden in Nederland

In Nederland hebben talloze mensen een hond. Volgens cijfers van Dibevo leefden er in 2022 zo’n 1,8 miljoen honden in ons land. Maar liefst 18% van de huishoudens heeft één of meer honden.

Net als mensen maken dieren ook geluid. Het is een van hun manieren om te communiceren. En daar is an sich helemaal niets mis mee. Dat verandert echter wanneer het om overlast gaat. De vraag die opdoemt is wat er nu precies onder overlast wordt verstaan.

Op de website van de Nederlandse overheid staat een duidelijk antwoord op die vraag. ”Houders van honden zijn verplicht te zorgen dat deze honden tussen 22.00 uur ’s avonds en 05.00 uur ’s ochtends geen overlast aan de omgeving te veroorzaken door aanhoudend blaffen, huilen of janken of het maken van enig ander hinderlijk geluid.”

Mag een hond altijd blaffen?

Rechtsbijstandskantoor DAS laat dit een beetje in het midden. Wanneer honden vaak en veel blaffen zou dat onrechtmatig kunnen zijn. En onrechtmatig wil zeggen dat er een regel of wet wordt overtreden. Dan wordt er gekeken naar de situatie.

En dat hangt vervolgens weer samen met de aard, ernst, duur en omvang van de overlast. In de meeste gevallen gaat het om wat maatschappelijk acceptabel is. En daar gaat de rechter uiteindelijk over.

Blaffende hond boete

Het komt geregeld voor dat buren last hebben van een blaffende hond en de politie bellen. Wanneer een boa polshoogte komt nemen en constateert dat jouw hond zonder geldige reden blaft, dan kun je een boete van 150 euro krijgen.

Rotterdam pakt baasjes van aanhoudend blaffende honden keihard aan. Wanneer het dier na meerdere klachten aanhoudelijk blijft blaffen, kan het bedrag zelfs oplopen tot 2.250 euro.

Bron: