In Nederland zijn bijna overal regeltjes voor bedacht. Sommigen zijn vrij logisch, maar bij anderen frons je toch even je wenkbrauwen. Wist je bijvoorbeeld dat stoepkrijten in meer dan 300 gemeenten verboden is? In dit artikel vertellen we wat het je kan kosten als je door een boswachter betrapt wordt op het rapen van blaadjes en kastanjes in het bos.

Mag je dingen meenemen uit het bos?

Nee, dat is niet toegestaan. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kent ook een bos een eigenaar. Vaak is dat de Nederlandse overheid. Als jij blaadjes opraapt en in een tas stopt, of je gaat gezellig kastanjes rapen met je kinderen is dat dus diefstal.

Dat verzinnen wij niet, maar dat is gewoon te lezen in het Wetboek van Strafrecht (artikel 134). Alles dat jij uit het bos meeneemt, valt onder ‘stroperij’. De meeste mensen denken bij dat woord aan afschieten van dieren, iets dat daar inderdaad ook onder valt.

Dat geldt dus ook voor bagger, mos, takken en fruit dat aan bomen hangt. Officieel moet je dat allemaal gewoon laten liggen. Zelfs wanneer je hond een fikse tak mee naar huis zeult, is die illegaal bezig. Maar wat gebeurt er als een boswachter je betrapt?

Deze straf staat er op stroperij

Voordat je in paniek raakt: in de meeste bossen vinden beheerders het geen enkel probleem als je wat kastanjes, eikeltjes, bramen en/of blaadjes meeneemt. De situatie verandert echter wanneer je hele tassen vol meeneemt.

Dan maak je je schuldig aan stroperij. Volgens artikel 134 uit het Wetboek van Strafrecht kan je dat duur komen te staan. Te lezen is dat je hiervoor tot wel twee maanden celstraf voor kunt krijgen. Daarnaast is een boete uit categorie twee mogelijk.

Die zijn niet mis. In 2024 is de maximale boete uit categorie twee een bedrag van €5.150. Dat tikt flink aan voor een tas vol spullen uit het bos.

Wat vind jij van dit artikel? Laat het weten in de reacties en deel dit bericht, zodat nog veel meer mensen dit kunnen lezen!

Bron: