Lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie is opnieuw aangevallen. Tijdens een bijeenkomst van zijn partij werd hij geslagen met een bierflesje. Baudet is vervolgens in het UMCG behandeld. „Het lijkt erop dat alles goed zal komen”, aldus FvD in het bericht. De bijeenkomst van FvD in Zwolle is inmiddels afgelast.

Volgens FvD-Kamerlid Freek Jansen werd Baudet in een café in Groningen hard met een bierfles op zijn hoofd geslagen, zo meldt hij aan De Telegraaf. Baudet is vervolgens bloedend naar het ziekenhuis gebracht. Op sociale media gaan ook filmpjes rond waarop te zien is dat Baudet geslagen wordt in de kroeg. Op beelden is ook te zien dat Baudet na de aanval wordt weggeleid uit de kroeg.

Volgens Jansen riep de man die Baudet aanviel leuzen zoals ’klaar met fascisme’ en werd hij na de aanval direct gearresteerd. De politie Noord-Nederland bevestigt dat er een aanhouding heeft plaatsgevonden. Inmiddels is duidelijk dat Baudet op zijn achterhoofd geraakt is en volgens FvD ’tevens net naast zijn oog op de rand van zijn slaap’. Een beveiliger raakte eveneens gewond aan zijn gezicht.

Eerder is Baudet met een paraplu aangevallen toen hij in het Belgische Gent een speech ging geven. Daar hield hij een lichte hersenschudding aan over. Baudet zou deze avond bij een bijeenkomst in Zwolle zijn. Inmiddels is bekend dat die bijeenkomst is afgelast. „In verband met de gezondheid en veiligheid van Thierry Baudet zijn we genoodzaakt om het evenement in Zwolle af te gelasten. Het spijt ons voor alle mensen die vanavond zijn gekomen”, laat de partij weten.

Tekst gaat verder onder de tweet.

’Doet me denken aan Fortuyn’

Bij en in de pub The Cabin in het centrum van Groningen zorgde het incident voor geschokte aanwezigen. „Het was gewoon een mooie avond. En ik volg er meer in het land”, vertelt een ooggetuige. „En dan dit. Weer… Doet me denken aan Fortuyn. Het was heel druk.” Hij speculeert vervolgens over de leeftijd van de verdachte: „Het leek mij een jongen van zeg 14. Bizar.” Het blijft even stil. „Buiten stonden ook mensen. Een aanwezige zei dat hij ’het wel goed vond’. Belachelijk. Ik probeer altijd normaal met mensen te praten. Maar ja, vaak zie je ze al negatief reageren als je over Forum praat.”

Ze gaan er maar vandoor, een kwartet bezoekers en wat kijkers. „Baudet werd vanaf hier gelijk naar het ziekenhuis gebracht.” In alle haast was niet duidelijk hoe hij eraan toe was. „Echt erg dat zoiets kan. De avond was juist echt heel positief. Zoals het zo vaak gaat, een serieus verhaal en af en toe wat leuks naar ons in de ’zaal’.”

’Dit raakt democratie hard’

Diverse politici spreken hun afschuw uit over het incident. „Totaal onacceptabel dat Thierry Baudet opnieuw is aangevallen. Ik zei het eerder en herhaal het nu stevig: van politici blijf je af. Altijd. Ik heb Thierry Baudet zojuist veel sterkte en beterschap gewenst”, laat demissionair premier Mark Rutte weten.

Frans Timmermans (PvdA/GL) zegt in een reactie: „in een democratie bestrijden we elkaar met woorden en deze aanval valt op geen enkele manier te rechtvaardigen.” Volgens VVD-leider Dilan Yeşilgöz blijf je „echt met je poten van volksvertegenwoordigers af. Je kunt het oneens zijn met iemand. Dat doe je met woorden. Maar je gaat nooit iemand belagen.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

„Absoluut en volledig onacceptabel om Baudet (alweer) fysiek aan te vallen en te verwonden. Dit raakt de democratie hard. We lijken niets geleerd te hebben van 2002 en Pim Fortuyn”, zegt ook Pieter Omtzigt (NSC). „Walgelijke en laffe aanval”, aldus Caroline van der Plas (BBB). „Geweld is onacceptabel!” Ook Laurens Dassen (Volt) en Esther Ouwehand (PvdD) willen dat het geweld tegen politici stopt. „Blijf met je handen van politici af, hoe oneens je het ook met iemand bent. Ik wens Thierry Baudet sterkte”, aldus Dassen.

Stephan van Baarle van DENK noemt de aanval „walgelijk.” Hij voegt eraan toe: „Dit mag nooit geaccepteerd worden en de dader moet worden gestraft.” Lilian Marijnissen van de SP: „In de politiek voeren we een ideeënstrijd met woorden, maar nooit met geweld.”

„Wie denkt hiermee iets te bereiken is niet goed snik. Wie journalisten, rechters of volksvertegenwoordigers aanvalt, schaadt de democratie. Laat deze belaging ook vervolgd worden”, aldus een verklaring van fractieleider Jan Paternotte van D66. „Onuitstaanbaar en onacceptabel. Blijf van politici af”, schrijft Mirjam Bikker van de ChristenUnie op X.

Bron: