De Zweedse politie doet vrijdagavond ter plaatse in Malmö onderzoek naar het incident rond zanger Joost Klein bij het Eurovisie Songfestival. Er is nog geen formele melding over binnengekomen, maar de politie ondervraagt ‘de betrokken personen’ rond het incident om te bekijken of er sprake is van een misdaad. Dat meldt de politie aan deze site.

Leon van Wijk, Alexander van Eenennaam, Maxime Segers 10 mei 2024 Laatste update: 23:06
De woordvoerder wil niet bevestigen welke personen ze precies ondervraagt. Maar het gaat om de mensen die met het incident te maken hadden dat volgens de organisatie van het songfestival draaide om Joost Klein. Hij mocht vrijdagavond niet optreden voor de vakjury van het Eurovisie Songfestival, nadat hij eerder op de dag op het laatste moment al afwezig was bij de generale repetitie voor de finale van het Eurovisie Songfestival zaterdag.

Volgens de EBU, de organisator van het festival, was de aanleiding ‘een incident’ rond de Europapa-zanger. Wat voor incident dat was, is vooralsnog onzeker. Het gaat mogelijk om een ‘fysieke confrontatie’ tussen Klein en een fotograaf, meldt de Zweedse publieke omroep SVT. De krant Aftonbladet stelt juist dat de zanger ‘gewelddadig’ zou zijn geweest tegen een vrouwelijke medewerker van de tv-productie.

Joost Klein zelf is op sociale media stil en beantwoordde geen vragen toen hij door een Zweedse journalist werd gespot in zijn hotel. De organisatie doet al sinds de middag onderzoek naar het incident. AvroTros was aanvankelijk stil, maar liet aan het einde van de middag weten het onderzoek af te wachten. ‘Het onderzoek is nog niet afgerond’, vulde een woordvoerder rond 20.30 uur aan, een halfuur voordat de juryshow van start ging. ‘Dat betekent dat Joost niet mag repeteren van de EBU vanavond. AvroTros is continu in gesprek met de EBU. De vakjury beoordeelt een eerder optreden.’

De vakjury bekeek beelden van de halve finale van donderdag. Aan het begin van de juryshow, bij de vlaggenparade, haalde de organisatie een trucje uit. Alle deelnemers betraden met de vlag van hun land het podium, maar bij Nederland werd het publiek in beeld gebracht en hoorde je alleen de naam ‘Netherlands’. Toen eerder op de avond in de zaal bekend werd gemaakt dat Joost niet aanwezig zou zijn, was er luid boegeroep te horen. Hoewel er daarna dus beelden van zijn eerdere optreden werden vertoond, kreeg de Fries de handen in de zaal toch op elkaar. Europapa werd luidkeels meegezongen en veel mensen dansten mee.

‘Vogel’ reageert

Klein kreeg er de afgelopen uren ruim 100.000 volgers bij op Instagram, waar de enige beweging was dat hij de twintig accounts ontvolgde waarop hij eerder geabonneerd was. Appie Mussa, die als de bekende blauwe vogel naast Klein op het podium staat als hij Europapa vertolkt, liet zich via X en Threads wel kort horen met bericht:

Joost Klein zou kort na 13.00 uur eigenlijk als vijfde act aantreden bij de repetitie, maar na nummer 4 – Luxemburg – ging de repetitie gelijk door naar nummer 6, Israël. In de zaal werd daar verder niets over gezegd. Hij werd wel aangekondigd in de vlaggenparade, daar liep de zanger nog gewoon over het podium. De beslissing om Joost Klein uit de repetities te houden werd duidelijk lastminute genomen. Na de Luxemburgse act werden de decorstukken voor Europapa al naar het podium gereden, waarna de leider op het podium gebaarde dat ze moesten worden teruggebracht.

Op sociale media wordt druk gespeculeerd over de aanleiding. Op Instagram lijkt Joost Klein de recente Eurovisie-filmpjes in zijn Stories te hebben verwijderd.

De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft aan het einde van vrijdagmiddag een geplande persconferentie voor deze avond afgezegd. De artiesten die de media te woord zouden staan willen zich ‘focussen op de repetities’, aldus de organisatie. Het ging om een persmoment met de zogenoemde ‘Big 5′-landen en Zweden, die zich al automatisch hadden geplaatst voor de grote finale op zaterdag.

Bron: