Hoewel we met zijn allen (helaas) steeds meer de kant van het digitale geld opgeduwd worden, zijn er nog steeds mensen die zweren bij contant geld. Maar wist je dat je niet zomaar onbeperkte hoeveelheden in je woning mag hebben liggen?

Bundle of Assorted-denomination Euro Banknotes

Contant geld

Dat verzinnen wij niet, voordat daar weer comments over komen, maar dat vinden de blauwe graaiers die het naar eigen zeggen ‘niet leuker, maar wel makkelijker’ kunnen maken.

Contant geld is altijd handig om in huis te hebben. Wanneer je bank weer eens een storing heeft, en dat komt nog wel eens voor, heb je altijd wat achter de hand.

En er is nog een reden waarom contant geld hebben handig is. Wat niet weet, wat niet deert. In andere woorden. De blauwe vrienden kunnen niet zien hoeveel contant geld jij hebt. Dat vinden ze niet leuk, want daarmee hebben ze geen controle. En dus bestaat er een ‘limiet’.

Belasting aftikken

In het leven zijn er slechts twee zekerheden: er komt een keer een eind aan, en je moet belasting betalen. In ons land is het tarief dat we over onze salarissen en allerlei andere producten betalen aan de hoge kant.

Om die reden hebben mensen het niet zo op de belastingdienst. Wanneer er een blauwe envelop in de brievenbus ligt, is er niemand die daar vrolijk van wordt.

20 euro bill on white printer paper

Dit bedrag mag je cash in huis hebben in 2024

Maar goed, de belastingdienst zou het liefst de totale controle hebben over al het geld dat jij bezit. Tenminste, dat zouden ze graag willen.

In 2023 mag je een bedrag van 596 euro aan contant geld in je woning hebben, zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen.

Je mag ook drie ton thuis hebben, maar dan moet je daar belasting over betalen. Volgens de regeltjes dan. Je bent verplicht het te melden wanneer je meer dan 596 euro cash in je bezit hebt.

Voor 2024 wordt dat bedrag iets verhoogt. Volgens de website van de Rijksoverheid mag je volgend jaar 653 euro aan cash geld thuis hebben liggen, zonder dat je dat hoeft aan te geven.

En dat geldt dan voor alleenstaanden. Als je een fiscaal partner in huis hebt, is dat bedrag 1.306 euro. En onder cash geld worden ook waardebonnen verstaan. Heb jij dus een cadeaubon van de Media Markt, dan telt dat eveneens mee als cash. En dat moet je dus aangeven.

Maar wat gebeurt er als je meer contanten hebt en het niet aangeeft? Dan moet je zorgen dat je mensen om je heen hebt die je kunt vertrouwen, en jou niet verraden 😉

Bron: