Het weerstation in IJmuiden heeft volgens Weeronline storm gemeld. ”Een uur lang werd windkracht 9 er gemeten, waarmee de eerste zomerstorm van dit jaar een feit is, ongeveer een jaar na zomerstorm Poly”, aldus de weerdienst.

Zomerstorm

Het KNMI en Weeronline hadden gisteren en vanmorgen al gewaarschuwd voor zeer onstuimig weer. Op social media wordt daar vaak nogal lacherig over gedaan.
”In de weermodellen werd het windveld steeds intenser berekend, waardoor het op weerstation IJmuiden in Noord-Holland officieel tot storm kwam.” Op het moment van schrijven is de zwaarste windstoot 97 kilometer per uur”, aldus Weeronline.

Bomen op huizen

Ook elders in het land waait het loeihard. Op beelden die op social media circuleren is te zien dat bomen op woningen en op auto’s zijn gewaaid.
In Haarlem is het helemaal misgegaan. Daar is een zeilboot met kinderen omgeslagen, aldus De Stentor. De hulpdiensten, waaronder ambulances waren snel ter plaatste. Uiteindelijk werden er vijf kinderen uit het water gered.
Op het muziekfestival P3 Popt Op in het Noord-Hollandse Zuidoostbeemster is zaterdag tijdens een optreden een grote tentpaal omgewaaid. Daarbij raakten drie personen lichtgewond.

Nog erger

In het westen van het land gaat het hard tekeer met windstoten van 90 kilometer per uur. In Rotterdam en Amsterdam bereikt de wind snelheden tot 75 kilometer per uur.
De komende uren gaat de storm nog niet liggen. De zwaarste winstoten worden verwacht op de Wadden. Hier kun je jezelf maar beter schrap zetten voor wat er komen gaat.

Storm Poly

Een jaar geleden, op 5 juli, kregen we storm Poly voor onze kiezen. Toen deze was aangekondig moest men daar in eerste instantie hard om lachen. Het zou allemaal ‘erg overdreven’ zijn. Daar kwam men later op terug, want de schade was aanzienlijk.
Sterker nog, Poly is de zwaarst gemeten zomerstorm ooit. Er werden windstoten bereikt van 146 kilometer per uur. Destijds werd er code rood afgegeven.
Enfin, rond 19.00 uur zou het in de gebieden waarvoor code geel is afgegeven weer rustig moeten zijn. Net op tijd voor Nederland – Turkije dus 🙂

Bron: