Je zou zeggen dat je met jouw geld mag doen wat je wil. Met de nadruk op ‘je zou zeggen’, want de Belastingdienst kijkt graag mee en is niet te beroerd om er ook van te profiteren. Maar hoeveel geld mag je in 2024 belastingvrij schenken aan je kinderen? In dit artikel vind je het antwoord.

Belastingvrij schenken in 2024

Geef jij je kind zakgeld? Betaal jij merkkleding of neem je jouw kindertjes lekker mee uit eten? Prima. Gewoon blijven doen. De blauwe vrienden zien dat niet als schenking. Dat is wel zo wanneer je een bedrag overmaakt naar de bankrekening(en) van je kind(eren). In dat geval gaat het om een schenking.

Hoewel het gewoon jouw geld is, waar al belasting over betaald is, wil de Belastingdienst opnieuw incasseren als je boven een bepaald bedrag schenkt. In 2023 lag dat bedrag op 6.035 euro. In 2024 mag je 6.633 euro belastingvrij schenken aan je een kind, pleegkind of stiefkind. In dat geval zal de ontvanger (het kind dus) aangifte moeten doen, waarna hij/zij/het zogeheten schenkbelasting zal moeten betalen over het bedrag dat boven die 6.633 euro ligt.

Ouders tellen samen

Belangrijk om te weten is ook dat ouders als 1 schenker worden gezien. Krijgt een kind van de vader bijvoorbeeld 4.000 euro en geeft de moeder er ook nog 4.000, dan moet er dus belasting betaald worden over (8.000 – 6.633) 1.377 euro.

De schenkbelasting betreft 10 procent over bedragen die uitkomen onder de 138.642 euro. Daarboven gaat het om een percentage van 20 procent.

Verhoogde vrijstelling

Een kind mag eenmalig een schenking met een verhoogde vrijstelling ontvangen. Dat gaat om een bedrag van maximaal 31.813 euro en een kind mag zelf bepalen wat hij of zij daar mee doet. Let op: dit mag dus eenmalig.

In de kleine lettertjes staat hier nog iets belangrijks over. Doe je een eenmalige schenking van 31.813 euro, dan mag je je kind dat jaar niet de ‘standaard schenking’ van 6.633 euro geven.

 Schenking voor studie

Er is nog een tweede mogelijkheid om een hogere schenking aan een kind te doen en dat heeft te maken met studeren. Zoals je weet is dat in Nederland absurd duur en school is soms wel belangrijk.

Je mag je kind financieel helpen met een schenking van eenmalig 66.268 euro. Ook daar zitten weer flink wat voorwaarden aan verbonden. Om dat wat overzichtelijker te maken, volgt hieronder een opsomming:

Kind moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn
Een notaris legt de schenking vast en geeft daarbij ook aan om welke studie het gaat en hoeveel die studie ongeveer gaat kosten. Ook heeft de ontvanger maar drie jaar de tijd om het geld op te maken.
De studie/opleiding kost op jaarbasis minimaal 20.000 euro
Schenking mag niet gebruikt worden voor het aflossen van studieschulden

Conclusie

Zo, nu weet je dus precies hoeveel geld je belastingvrij mag schenken in 2024 en wat hier de regels voor zijn. Om in de stijl van de Belastingdienst af te sluiten: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’.

Bron: