In het hart van de Nederlandse tv-wereld geldt een ongeschreven wet: SBS 6-sterren mogen niet meedoen aan de populaire quizen bij de concurent. Dit beleid opgelegd door mediamagnaat John de Mol heeft tot veel opschudding geleid vooral onder de sterren zelf.

Voormalig Talpa-directeur Marco Louwerens lichtte onlangs een tipje van de sluier op over deze kwestie in het programma De Slimste Mens waar hij zelf te gast was. Volgens hem was de reden voor dit verbod eenvoudig: het beschermen van Talpa’s kijkcijfers tegen de concurrentie. Elke presentator van SBS 6 aan een quiz zou namelijk kijkers weg kunnen trekken van Talpa’s eigen programma’s. Phillip Freriks vroeg dit aan Marco, omdat Wendy van Dijk en Britt Dekker beide waren gevraagd voor De Slimste Mens maar dat ze niet mochten komen van Talpa.

Maar niet iedereen binnen Talpa is blij met deze beslissing. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat Wendy van Dijk en Britt Dekker woedend waren over het feit dat ze niet mochten deelnemen aan De Slimste Mens. Het verbod werd door hen gezien als een beperking van hun professionele vrijheid en een gemiste kans op extra publieke aandacht.

Louwerens erkent zelfs dat hij een trouwe kijker was van De Slimste Mens en had overwogen om zelf mee te doen. Echter door de houding van John de Mol zag hij hiervan af, maar nu hij weg is bij Talpa kon hij wel meedoen.

Bron: