Mila (niet haar echte naam) is al jaren dakloos en woont in haar auto. Dat is ontzettend zwaar, maar sinds vorig jaar is het nog moeilijker geworden toen ze onverwacht in verwachting raakte. Haar kindje is nu twee maanden oud en moeder en dochter moeten leven in de auto. De gemeente wil geen urgentie verlenen voor een sociale huurwoning.

Leven in de auto

De voorzieningenrechter heeft twee weken geoorloofd dat de gemeente Mila en haar kindje wel degelijk urgentie had moeten verlenen. Binnen vier weken moet de gemeente een nieuw besluit nemen.

Hierbij moet rekening worden gehouden met de belangen van het kindje. Allemaal leuk en aardig, maar voor moeder en kind is elke nacht in de auto er een te veel. Aan Hart van Nederland vertelt ze doodsbang te zijn en niet tot nauwelijks te kunnen slapen. ”Ik ben al twee keer beroofd.”

Noodopvang niet mogelijk

Tot 2022 leefde Mila bij haar ouders, maar na ‘spanningen’ moest ze daar vertrekken. ”Sinds 2022 leef ik in mijn auto. Toen was ik nog niet zwanger.”

Mila werd naar eigen zeggen totaal ongepland zwanger. De volledige negen maanden heeft ze door moeten brengen in haar auto. Ze heeft vaak gesmeekt om hulp, maar die kwam niet. Naar eigen zeggen kon ze niet eens terecht bij de noodopvang.

Zwaar

De zwangerschap was al zwaar, maar nu haar baby’tje geboren is wordt het er niet makkelijker op. ”Ik doe geen oog dicht.” Mila begrijpt niet waarom de gemeente zo moeilijk doet. ”Ik ben hier geboren en getogen. Mijn tranen zijn op”, zo vertelt ze.

Haar voertuig staat geparkeerd op een afgelegen stuk grond in Amsterdam-Noord. Daar is het rustig. ”Hiervoor sliep ik soms ergens anders, maar ik ben twee keer beroofd. Daarom ben ik heel bang.”

Gemeente reageert

De gemeente Amsterdam laat in een schriftelijke reactie weten dat de regels voor een urgentieverklaring heel streng zijn. Ze willen graag iedereen een dak boven het hoofd bieden. ”Maar dat is door het gebrek aan woningen simpelweg niet mogelijk.”

In het geval van Mila gaat de gemeente de zaak ‘opnieuw beoordelen’.

Wat gaat er door je heen als dit leest? Laat het weten in de reacties op Facebook en deel dit bericht zodat we meer mensen kunnen bereiken. Hopelijk wordt Mila dan sneller geholpen!

Bron: