Drama ontvouwde zich dit weekend in Den Haag toen een klimaatstrijder van Extinction Rebellion hardhandig geconfronteerd werd met het wettelijk gezag. Voor de vierde week op rij blokkeerden deze demonstranten de Haagse straten en snelwegen om hun ongenoegen te uiten over de regeringssteun aan de fossiele sector. Deze acties zijn niet zonder confrontaties gebleven; de politie, vastberaden Hagenaars en zelfs een Belgisch waterkanon hebben hun plek op het toneel geclaimd.

Dit weekend kreeg de opstand een internationaal tintje met de komst van de Duitse strijders van ‘Letze Generetion’. Deze groep ging nog een stapje verder in hun strijd voor het milieu, door zich vast te binden aan verkeerspalen boven snelwegen. Deze gedurfde tactiek maakte het een uitdaging voor de autoriteiten om hen te verwijderen, waarbij de brandweer met hoogwerkers moest ingrijpen.

De situatie aan de zijkant van de weg werd nog meer gespannen toen de politie besloot in te grijpen. Met wapenstokken in de aanslag probeerden ze de activisten te verdrijven van de voet- en fietspaden. Op de beelden is te zien hoe een van de demonstranten onderuit gaat na klappen met een wapenstok. De demonstrant overmand door de pijn kon niet meer opstaat. Een ambulance werd geroepen om de getroffen demonstrant te ondersteunen.

Hieronder de beelden net na de klap:

Bron: