De glinsterende avond van de Edisons ontvouwde zich gisteren in het AFAS Theater in Leusden, waar de jaarlijkse popprijzen werden uitgereikt, een gebeurtenis die in Nederland wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande in de muziekwereld. Op het erepodium stonden onder andere Flemming, Reinier Zonneveld, MEAU en Son Mieux, die allemaal een felbegeerd beeldje mochten toevoegen aan hun collectie. Niet te vergeten, Jan Smit werd geëerd met de Edison Pop Oeuvreprijs, een erkenning voor zijn indrukwekkende drie decennia lange carrière als zanger, die op zijn 40e verjaardag alom werd gewaardeerd.

De Edison, vaak aangeduid als de Nederlandse equivalent van de Grammy’s, is sinds 1960 een onderscheiding van ongekende prestige in de Nederlandse muziekscene. Het beeldje, gemaakt door de gerenommeerde beeldhouwer Pieter d’Hont, symboliseert jaar na jaar de hoogste erkenning binnen de industrie.

Een deskundige vakjury, onder leiding van Omroep MAX-radiobaas Daniel Dekker, bestond verder uit Eric van Holland (Spotify), Vera Siemons (3FM), Martijn Biemans (Qmusic), Anna Veenstra (Melkweg), Nils Brokerhof (100% NL/SLAM!) en Randall Spann (FunX), die gezamenlijk de winnaars bepaalden.

De glamoureuze avond trok de aandacht van een groot deel van de Nederlandse bekendheden, die elk hun best deden om met hun outfit op te vallen. Toch werden alle blikken uiteindelijk gestolen door Davina Michelle, wier uitstekende keuze in jurk de tongen deed losgaan.

Bron: