Tegenwoordig kun je al beginnen met je rijbewijs voordat je 18 jaar bent. Je kunt op je zestiende zelfs al je theorie-examen halen. Net als vrijwel alles in dit land, wordt ook het halen van je autopapiertje een steeds duurdere grap. Showblad zocht uit wat je daar anno 2024 voor betaalt.

Rijbewijs halen

Als je jouw rijbewijs wilt halen, heb je daar natuurlijk rijlessen voor nodig. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) laat weten dat 80 procent van alle kandidaten tussen de 45 en 60 euro per rijles betaalt. Zij concluderen dat rijlessen gemiddeld 2.320 euro kosten.
De prijs van een theorie-examen bedraagt dit jaar 48 euro. Volgens het CBR moet je daar echter 125 euro voor reserveren. Dit omdat zij er vanuitgaan dat je pas na 2 of 3 keer slaagt.

Rij-examen

Na het theorie-examen, volgt natuurlijk nog het praktijk-examen. Het CBR rekent voor dat dit gemiddeld 505 euro kost. Dat tarief is opgebouwd uit ‘gemiddeld 1 tot 2 x 136,50 euro plus de kosten van de rijschool en 1 les voor het rij-examen.
De laatste kostenpost is opgebouwd uit 175 euro ‘bijkomende kosten’. Een gezondheidsverklaring, maar ook de tussentijdse toets (136,50 euro), pasfoto’s en het rijbewijs aanvragen bij de gemeente vallen onder die kosten.

Hoeveel kost een rijbewijs?

Alles in totaal stelt het CBR dat mensen die hun rijbewijs willen halen, moeten rekenen op een bedrag van zo’n 3.125 euro.
Interessant om te weten: in november vorig jaar kwam het CBR ook met een berekening. Die kwam toen bijna 50 euro lager uit.

Bron: