Deze man is een van de meest veelzijdige acteurs, bekend om zijn diverse rollen in tv, theater en film. Zijn tijdloze werken hebben decennia overleefd, en hij is trots op zijn pioniersrol in de industrie. Helaas kreeg de acteur in 2012 een levensbedreigende ziekte die zijn spraak beïnvloedde en zijn uiterlijk veranderde. Desondanks blijft hij optimistisch en blijft hij levens beïnvloeden.

Deze acteur wordt gevierd om tal van films. Zijn weg naar roem begon op 19 april 1946. Geboren in Grappenhall, Warrington, in het Verenigd Koninkrijk, verhuisde zijn familie naar Hong Kong toen hij nog een baby was, maar keerde terug naar Engeland nadat zijn vader een beroerte kreeg. In zijn jonge jaren bracht de acteur veel tijd door met zijn grootvader van moederskant.

Hij wist al vroeg dat hij acteur wilde worden, maar hij ontdekte eerst zijn stem en begon in de kerk te zingen. Op zesjarige leeftijd kon hij al hoge sopraannoten halen, en op tienjarige leeftijd verscheen hij in zijn eerste William Shakespeare-stuk. Hoewel geen van zijn familieleden acteurs waren – zijn moeder Patricia was schoolsecretaresse en zijn vader James een methodistische kapelaan bij de Royal Navy – leek hij voorbestemd voor een leven in de showbusiness.

Na het voltooien van de middelbare school aan de Kingswood School ging hij naar de Universiteit van Birmingham om drama te studeren, en daar maakte hij voor het eerst kennis met roem. Hij deelde een huis met acteur, scenarioschrijver en regisseur Patrick Barlow, die vond dat hij een ongelooflijke zangstem had.

Kort na zijn afstuderen met een gecombineerde graad in drama en theaterstudies aan de Universiteit van Birmingham werd hij afgewezen door het Birmingham Repertory Theatre. Toch was hij vastbesloten om zijn acteerdroom te verwezenlijken. Hij en zijn vrienden stapten in een auto en reden naar Londen, en binnen een dag had hij zijn eerste professionele rol te pakken.

Zijn eerste rol was zingen in de geliefde maar controversiële musical “Hair,” een rol die hij bijna misliep. De producenten ontdekten al snel dat hij geen eerdere acteerervaring had, maar ze waren zo onder de indruk van zijn stem dat ze hem een kans gaven. “Hair” werd zijn redding en hij werd meteen beroemd.

Daarna begon hij samen te werken met de Royal Shakespeare Company en de Glasgow Civic Repertory Company. Echter, het was tijdens zijn werk bij het Royal Court Theatre dat hij zijn eerste acteerrol vertolkte die zijn leven zou veranderen en zijn plaats in de industrie zou cementeren.

Zijn magnifieke vertolking van Dr. Frank-N-Furter in “The Rocky Horror Show” in Londen en Los Angeles in 1973 en 1974 bracht hem onmiddellijk bekendheid. Zijn herneming van de rol in de Hollywood-productie van de show in 1975 werd een keerpunt. De show was een instant succes en werd een cultklassieker, waardoor de acteur ongekende niveaus van beroemdheid bereikte. Vanaf dat moment begon hij in andere favorieten te verschijnen, zoals de Broadway-productie van “Amadeus” en “My Favorite Year.”

Naast Broadway wordt de acteur ook geprezen voor het spelen van diverse rollen zoals Pennywise de dansende clown in “It,” Wadsworth in “Clue,” Darkness in “Legend,” en Rooster Hannigan in “Annie.” In 1992 kreeg hij opnieuw veel lof met zijn rol als de stijve en achterdochtige Mr. Hector in “Home Alone: Lost in New York.”

Zijn talenten zijn echter niet beperkt tot acteren, want hij heeft ook talrijke personages ingesproken, zoals Sir Nigel Thornberry in “The Wild Thornberrys,” Hexxus in “FernGully: The Last Rainforest,” Kapitein Haak in “Peter Pan & the Pirates,” en Palpatine in “Star Wars: The Clone Wars.”

Door de jaren heen bleef hij spannende rollen aannemen die hem succesvol maakten. Ondanks dat hij decennia in de schijnwerpers heeft gestaan, heeft Tim Curry altijd een relatief privéleven behouden. Hij praat niet graag over zijn liefdesleven omdat hij vindt dat dit zijn fans niets aangaat. Wat wel bekend is, is dat hij nooit getrouwd is en geen kinderen heeft.

Hoewel we de mogelijke aanwezigheid van een partner niet volledig kunnen uitsluiten, is er geen publieke referentie of zicht op de significante ander van de acteur. Wat we wel weten, is dat hij een oudere zus had die inmiddels is overleden en dat hij oom is van drie kinderen – twee nichten en een neef.

Zelfs na decennia aan de top van zijn spel te hebben gestaan, leek Curry niet te vertragen totdat een ingrijpende gebeurtenis hem in zijn sporen stopte. In 2012 kreeg de acteur een beroerte die hem in een rolstoel deed belanden. De beroerte veranderde zijn uiterlijk en belemmerde zijn spraak, en hoewel hij gelukkig overleefde, veranderde het de loop van zijn leven.

Zijn ziekte bleef een tijdje geheim, met degenen die ervan wisten – nauwe vrienden en familie – die een jaar lang hun mond hielden. Uiteindelijk kreeg de DailyMail echter lucht van de tragedie en bracht het naar buiten. Hij moest de daaropvolgende jaren intensieve fysieke en spraaktherapie ondergaan. Toch heeft hij zijn gevoel voor humor door alles heen weten te behouden: “Het is niet moeilijk om dat te behouden. Het is gewoon een deel van mijn DNA.”

Ondanks zijn situatie is de acteur optimistisch gebleven en kiest hij ervoor om alleen de positieve kant van de situatie te zien. “Ik probeer het leven van de zonnige kant te bekijken, omdat het saai en irritant is om het van de donkere kant te bekijken, en je bent geen leuk gezelschap. Ik denk dat dat een persoonlijke verantwoordelijkheid van iedereen is,” zei hij.

In de jaren na zijn beroerte heeft Curry zich niet teruggetrokken. In plaats daarvan is hij betrokken geraakt bij tal van liefdadigheidswerken. Hij heeft een paar benefieten gedaan voor het Actors Fund, een organisatie die hij prijst, maar waarvan hij hoopt dat hij er nooit gebruik van hoeft te maken.

Geleidelijk keert hij terug naar publieke evenementen, en in 2016 woonde hij een filmpremière bij en in 2019 een stripconventie in North Carolina. In 2020 verscheen hij ook bij de live stream lezing van het originele “Rocky Horror” script. Hij heeft ook contact gehouden met zijn fans, en hoewel hij ooit onthulde dat hij geen fanmail opende die zijn huis bereikte, praat hij af en toe met fans via videogesprekken over zijn leven als acteur en zijn films. Zijn spraak blijft enigszins belemmerd door de beroerte, maar hij is nog steeds net zo grappig en boeiend als altijd.

Ondanks alle veranderingen die hij heeft doorstaan, zullen zijn fans zich zijn iconische films voor altijd herinneren. Curry heeft deel uitgemaakt van vele beroemde films die door generaties zijn doorgegeven. Hoewel de acteur niet meer op het scherm te zien zal zijn, blijven zijn fans hem roemen: “Dat is ZO verdrietig. Hij is een briljant acteur. Zegen hem,” zei een commentator. Velen deelden dezelfde gevoelens en zeiden dat hij “uitstekend” en “grappig” was, maar terwijl hij bleef leven met de gevolgen van zijn beroerte, stuurden zijn trouwe fans hem nog steeds “gebeden en knuffels.”

Tim Curry’s voormalige huis en prachtige tuin

In 1992, op het hoogtepunt van zijn carrière, kocht de acteur een prachtige villa in Spaanse koloniale stijl met een adembenemende tuin. Het huis, gebouwd in 1922 door de Los Angeles-architect Stiles O. Clements, ligt op een perceel van 2,2 hectare aan 2666 Aberdeen Avenue in Los Angeles. Het was een van de eerste huizen die werden gebouwd in de Los Feliz-buurt van Los Angeles.

De acteur onthulde dat hij op het moment van de aankoop niet op zoek was naar een huis, en het was “een totale vergissing.” Een vriend, die de liefde van de acteur voor tuinen kende, had het pand gezien, en toen de makelaar het zag, kwam hij naar Curry en zei: “Er is een buitengewoon huis op de markt gekomen met wat een geweldige tuin zou kunnen zijn.”

Het huis – geschilderd in de kleur van Campbell’s tomatensoep – was een wrak en zou serieus werk en moeite vergen om het bewoonbaar te maken. Desondanks ging Curry kijken, en bood hij onmiddellijk. Ondanks de staat van het pand bleef de acteur onverstoorbaar door de schijnbare hoeveelheid werk die nodig was voordat het iets kon worden wat op een thuis leek: “Ik wilde een levenslange tuin die ik kon bewerken totdat ik er niet meer zou zijn,” zei hij.

Zijn vastberadenheid onverminderd, ging hij aan de slag; maar het temmen van de tuin was rigoureus werk vanwege de enorme omvang en omdat het zo lang ongecontroleerd was gebleven. De tuin was gevuld met onkruid en stinkdierennesten, en hij zegt dat coyotes voorbij liepen en hem aankeken alsof hij hun territorium betrad.

Landschapsarchitect Barry Sattels zegt dat ze 40 ton onkruid hebben verwijderd, maar al snel begonnen hun inspanningen vruchten af te werpen toen ze stenen paden onder het vuil tegenkwamen. Sattels en zijn team herstelden de paden met Lompoc-steen en verdeelden het terrein in hogere en lagere secties. Ze verhoogden de dramatische aantrekkingskracht van de tuin door planten en texturen te combineren.

Het lagere gedeelte had een Engelse tuin met zilveren en lavendelkleurige artemisia-manden en 150 rozenstruiken. Ze creëerden een mediterraan gebied met aardappelranken die bungelden van een oude avocadoboom en een hoger gedeelte met cactussen en vetplanten ondersteund door een zwart vulkanisch gesteente en een wit stenen amfitheater. En daarboven, een tropisch zwembadgedeelte met toyon-pijnbomen en camelia-struiken.

Curry maakte ook twee patio’s met banken waar hij de zonsopgang kon bekijken vanaf de ene en de zonsondergang vanaf de andere. De tuin werd een bron van trots voor de acteur, en hij werd vaak gefotografeerd terwijl hij deze verzorgde en de bloemen water gaf. Elke ochtend inspecteerde hij de tuin, snoeide hij en verzorgde hij deze, waardoor het uiteindelijk een adembenemend toevluchtsoord werd. Hij deelde zijn plannen voor de tuin en zei: “Het idee is om de natuur niet alleen in aangename vormen te organiseren, maar ook als een soort spirituele bron.”

Hoewel hij nooit echt een feestbeest was, hield hij er af en toe van om gasten te ontvangen in zijn tuin en stond hij bekend als een genereuze gastheer. Curry deelde zijn schilderachtige huis ook met zijn geliefde hond, Frank. Hoewel er maar weinig informatie beschikbaar is over het interieur van het huis, tonen foto’s van de Tim Curry News Facebook-pagina een schilderachtig interieur met tinten en kleuren van oranje die de ruimte domineren. Het huis had hoge ramen die veel natuurlijk licht binnenbrachten en meubels die bij het thema pasten. Het beschikte ook over een leeshoek met een vloer-tot-plafond boekenplank en een comfortabele bank.

De slaapkamer bevatte eenvoudige meubels, gewelfde plafonds, deuren en grote ramen. En net als de zitkamer waren er ook foto’s en kunstwerken aan de muren. Enkele jaren nadat hij had genoten van het pittoreske huis, verkocht de acteur het in 2000, en het eigendom is sindsdien overgegaan van Curry naar Robert Pattinson, Noah Wyle en Jim Parsons. De acteur heeft zijn stad echter nooit verlaten en woont nog steeds in Los Angeles in een huis met een veel bescheidener tuin en een klein zonnig heiligdom waar hij aan zijn kleurtje werkt.

Bron: