WhatsApp-oplichters, ze bestaan kennelijk nog steeds. Er zal schijnbaar dan ook nog genoeg te halen vallen bij onwetende mensen die deze valse trucjes niet kennen. Daarom is het zo belangrijk om dit soort heerlijke gesprekken waar deze boefjes voor de gek gehouden worden te blijven delen op social media. Dan bereik je namelijk een hoop mensen. Het is een oplichterstruc die de afgelopen jaren fors is toegenomen. Je krijgt een appje van je “zoon” of “dochter” met de mededeling dat hun oude toestel kapot is of dat ze gewoonweg een nieuwe hebben en daarmee ook een nieuw nummer. Het gesprek verloopt tegenwoordig iets langer zonder dat er om geld gevraagd wordt, om vertrouwen te wekken.

WhatsApp-oplichter kiest het hazenpad!

Vervolgens krijg je te horen dat er nog een rekening betaalt moet worden maar dat ze niet bij hun internetbankieren kunnen. Dit vanwege het nieuwe toestel. Maar dat factuurtje van soms wel duizenden euro’s moet vandaag nog voldaan worden. Kun jij dat even voorschieten? Wanneer je je geld stuurt via de betaallink, dan ben je het zo goed als kwijt. Daarom, lekker voor de gek houden. het liefst zo lang of bang mogelijk:

Voorkom oplichting
De website van veilig bankieren geeft de volgende tips om oplichting via o.a. WhatsApp te voorkomen:

Installeer geen apps op uw telefoon die zogenaamd van een bank zijn. De apps van banken worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden.
Bescherm uw codes: vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor internetbankieren alleen in op de pagina van uw bank. Klik nooit op een link in e-mail, WhatsApp of sms om op deze pagina te komen, maar type zelf het internetadres van uw bank in uw browser en klik bovenin op ‘Inloggen’. Of gebruik de bank app.
Wanneer u koopt of verkoopt op Internet (bv via een advertentiesite) en geld wil overmaken of ontvangen van een (ver)koper, dan is alleen het IBAN-nummer van de ontvanger nodig voor de persoon die wil betalen. Wanneer u om andere gegevens gevraagd wordt, kan het zijn dat u wordt opgelicht.
Stuur nooit een foto van uw betaalpas of identiteitsbewijs naar andere personen of instellingen. U leest hierover in de folder Geef oplichters geen kans: een veilig ID.
Bij twijfel: bel uw bank.
Via ‘veiligbankieren.nl‘

Bron: