Automobilisten moeten maandag in de avondspits rekening houden met regen en – in een deel van het land – sneeuw. Rijkswaterstaat Verkeersinformatie verwacht een ‘zeer zware spits’. Het KNMI geeft code geel af voor een groot deel van het land vanwege gladheid, behalve in de kustgebieden.

Vanaf de tweede helft van de middag is er in het oosten kans op plaatselijke gladheid door sneeuwval, laat het meteorologisch instituut weten. Aan het einde van de middag kan ook het noorden en midden hiermee te maken krijgen, in de avond volgt ook het zuidoosten. Vanaf het einde van de middag kan de sneeuw op sommige plaatsen ook blijven liggen. ‘Dit is vooral het geval in het oosten van het land, hier kan zich mogelijk een sneeuwdek vormen van enkele centimeters. Vooral het verkeer kan hinder ondervinden van de sneeuwval’, meldt het KNMI.

Verder valt er vandaag zeer veel regen en de Verkeersinformatiedienst van Rijkswaterstaat verwacht dat daar ook de rest van het land tijdens de avondspits hinder van zal ondervinden. ‘Lastige rijomstandigheden dus als je de weg op moet. Pas waar nodig je rijstijl aan. Je doet er goed aan om voor vertrek de verkeersinformatie te raadplegen. Afgelopen weken verliep de maandagavondspits iets rustiger dan de ochtendspits. Dat zal nu gezien de te verwachten weersomstandigheden zomaar anders heel kunnen zijn’, waarschuwt Rijkswaterstaat.

Drukke ochtendspits

Dat belooft niet veel goeds, want maandagochtend was het ook erg druk op de weg. Mede door de grote hoeveelheid regen waren er veel ongelukken gebeurd en stond er op het hoogtepunt zo’n 975 kilometer file. Vooral rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag stonden de wegen vol. ‘De vele regen vandaag zorgt voor lastige rij-omstandigheden, slecht zicht en helaas ook voor veel incidenten deze ochtend’, aldus Rijkswaterstaat ‘s ochtends.

Volgens de verkeersdienst, die in tegenstelling tot de ANWB de N-wegen niet meetelt, stond er op het hoogtepunt 617 kilometer file. Daarmee is het niet de zwaarste ochtendspits van het jaar. Op 19 januari meldde Rijkswaterstaat 680 kilometer file. Volgens een woordvoerder van de ANWB ligt het filerecord in een ochtendspits op bijna 1100 kilometer, en in de avondspits op bijna 1500 kilometer.

Op de A27 richting Breda stond zo’n twee uur file nadat iemand onwel was geworden. Volgens Rijkswaterstaat had het geen zin om verkeer om te leiden ‘door verkeersdrukte elders’. Verder was er een ongeluk op de A20 bij Moordrecht, waardoor de rijbaan richting Hoek van Holland dicht was. Ook op de A16 was er vertraging en een spoedreparatie op de A4 richting Den Haag zorgde voor verdere problemen.

Richting Utrecht was er eveneens veel vertraging door een ongeluk op de A2 bij knooppunt Everdingen. Op de A12 bij Woerden moesten meerdere voertuigen worden weggesleept na een ongeluk. ‘Omleiden is niet mogelijk vanwege drukte op de omliggende wegen’, aldus Rijkswaterstaat.

Op de A4 bij Den Haag, richting Amsterdam, stond een file van meer dan drie kwartier, doordat de vangrail gerepareerd wordt en er een rijstrook dicht is bij knooppunt Prins Clausplein.

Bron: