Puck Moonen, de welbekende wielrenster en een actieve gebruiker van social media, heeft onlangs haar persoonlijke ervaringen gedeeld over lichaamsbeeld en de impact van bodyshaming in de wereld van de sport.

Op haar Instagram-account plaatste ze een bericht waarin ze zich afvroeg: “Ben ik te zwaar?” Hiermee bracht ze de aandacht naar voren voor de alarmerende prevalentie van bodyshaming, vooral onder vrouwelijke atleten.

De druk van gendergerelateerde normen in de sport is een kwestie die Moonen persoonlijk raakt en waar ze zich sterk voor maakt.

Ze wijst erop dat deze kwestie voornamelijk vrouwelijke atleten treft, terwijl het voor mannelijke atleten nog steeds een groot taboe is. Binnen de wereld van het wielrennen, waar de obsessie met gewicht vaak de boventoon voert, worden gewichtscijfers soms op een verkeerde manier beoordeeld, zelfs binnen professionele teams.

Ze benadrukt de zorgwekkende praktijk waarin jonge atleten op de weegschaal worden gezet en te horen krijgen dat ze kilo’s moeten verliezen om aan bepaalde verwachtingen te voldoen.

Moonen wijst op het belang van het begrijpen dat elk individu uniek is gebouwd en dat wat voor haar ideaal is, niet noodzakelijk hetzelfde geldt voor anderen. Ze deelt haar eigen persoonlijke worsteling met een ongezonde relatie met voeding en hoe ze deze achter zich heeft gelaten. Volgens haar is het van cruciaal belang om te erkennen dat prestaties en gezondheid er voor verschillende mensen anders uitzien. Moonen pleit voor een gezonde benadering van voeding, waarin balans centraal staat.

Een opvallend punt dat Moonen maakt, is haar liefde voor eten. Ze benadrukt dat ze geniet van eten en dat zichzelf beperken, gevolgd door periodes van overmatig eten en schuldgevoelens, niet de juiste weg is.

In plaats daarvan deelt ze haar benadering van een gebalanceerd dieet, waarbij tachtig à negentig procent van haar voeding bestaat uit gezonde en verse ingrediënten, terwijl de overige tien à twintig procent ruimte laat voor comfortfood en snacks.

Moonen benadrukt dat deze benadering van voeding bijdraagt aan haar algehele welzijn en prestatievermogen en moedigt anderen aan om een vergelijkbare balans te zoeken in hun eigen leven.

De openhartige uitspraken van Puck Moonen werpen licht op een belangrijk en vaak onderbelicht aspect van de sportwereld: de druk op atleten, vooral vrouwelijke atleten, om te voldoen aan bepaalde schoonheids- en gewichtsstandaarden.

Haar boodschap is een oproep tot meer begrip, medeleven en acceptatie in de sport. Het is van essentieel belang dat atleten zich kunnen concentreren op hun prestaties en hun passie voor sport, zonder te worden gehinderd door onrealistische lichaamsnormen en kritiek van buitenaf.

Bovendien herinnert Puck Moonen ons eraan dat een gezonde relatie met voeding essentieel is voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Het streven naar een gebalanceerd dieet, waarbij genieten van eten wordt gecombineerd met verstandige keuzes, kan een positieve impact hebben op het algehele welzijn van mensen, ongeacht of ze atleten zijn of niet.

Puck Moonen’s openheid en standpunt dragen bij aan het groeiende besef dat lichaamsbeeld en zelfacceptatie belangrijke aspecten zijn van het leven, zowel binnen als buiten de sportwereld.

Haar boodschap moedigt anderen aan om na te denken over hun eigen relatie met voeding en lichaamsbeeld, en benadrukt het belang van zelfliefde en zelfzorg in een wereld die soms veeleisend kan zijn.

Bron: