Reflecterend op de schoonmaakmethoden uit de jaren ’60 en ’70, wordt duidelijk hoe sterk deze verschillen van de huidige praktijken.

In die tijd waren het voornamelijk vrouwen die de huishoudelijke taken voor hun rekening namen, waaronder wassen zonder de hulp van wasmachines, het hanteren van zware strijkijzers, en het koken op verouderde gasfornuizen. Deze taken waren tijdrovend en fysiek veeleisend, gezien de beperkte technologische ondersteuning van toen.

Tegenwoordig heeft de technologische vooruitgang en de automatisering van huishoudelijke apparaten het schoonmaken aanzienlijk vereenvoudigd, wat een revolutionaire verandering in ons dagelijks leven markeert.

Een fascinerend element uit het verleden is de stortbak, die mysterieus in de lucht leek te zweven en de grond leek te trotseren. Deze bak, voornamelijk geïnstalleerd in oudere toiletten, diende als een reservoir voor spoelwater.

Wanneer geactiveerd, werd een sluier van geheimen onthuld, symbolisch voor de vernieuwing van het leven. De stortbak, een getuige van zowel alledaagse als ongeziene momenten, speelde een cruciale rol in het huishouden door het geluid van water dat zich vulde – een geluid dat voor velen een herkenbare huiselijke ervaring is.

Interessant is dat sommige van deze bakken ook regenwater verzamelden voor hergebruik in huishoudelijke taken, een vroege vorm van waterbeheer.

De stortbak bood een waterreserve voor het spoelen van het toilet, waarbij een hendel of knop de spoeling in werking zette. De meeste systemen maakten gebruik van zwaartekracht om het water uit het reservoir vrij te geven en het toilet te spoelen.

Deze bakken varieerden in ontwerp, vervaardigd uit materialen zoals keramiek, porselein, of ijzer, en waren soms versierd met patronen of reliëfs.

Het verzamelen van regenwater in deze bakken droeg bij aan waterbesparing en duurzaamheid. Met de opkomst van moderne spoeltechnieken en waterbesparende technologieën zijn de traditionele stortbakken geleidelijk vervangen door moderne toiletten met geïntegreerde spoelsystemen.

Bron: