Voordat we begonnen met het schrijven van dit artikel zagen we de reacties al voor ons. ‘Overdreven’, ‘echt weer Trendnieuws’, ‘bangmakerij’ etcetera. Maar wat je nu gaat lezen staat bijvoorbeeld ook bij Metro, de website van het jaar 2023.

Sneeuw

Als de weermodellen uitkomen, staat Nederland volgende week woensdag iets machtigs te wachten. Er is een sneeuwstoring onderweg, waarbij het niet is uitgesloten dat er tot wel 20! centimeter sneeuw neerdaalt op sommige plekken. ”Wanneer dit klopt, ligt Nederland volgende week volledig plat.”

De vraag met zulk soort voorspellingen is natuurlijk of het gaat uitkomen. Het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECMWF) denkt zeker te weten dat het echt gaat gebeuren. En hen kun je niet vergelijken met het KNMI of Weeronline.

Krachtigste meetcentrum ter wereld

De computers van het ECMWF zijn de krachtigsten ter wereld, waardoor weersverwachtingen regelmatig uitkomen. Om het je nog sterker te vertellen: Tot twee dagen vooruit komen 95 van hun voorspellingen uit.

Kijken we iets verder in de toekomst, namelijk vier dagen, dan gaat het om 90 procent. Bij vijf dagen is dat 80 procent. Niet duidelijk is hoe het percentage ligt bij 8 dagen.

Weermodel voorspelt ‘sneeuwbom des doods’: ”Het hele land gaat plat”

Sneeuw, sneeuw, sneeuw

De kans is dus zeer groot dat ons land volgende week bedekt ligt onder de sneeuw. Het gaat om woensdag 17 januari en op deze dag trekken er vanuit het zuiden wolken samen die een enorme hoeveelheid sneeuw bevatten. Dat er sneeuw gaat vallen is dus honderd procent zeker.

In het noorden zou het gaan om meer dan 20 centimer. In het zuiden van Nederland (Limburg en Brabant) gaat het slechts om een paar centimeter.

”Nederland gaat plat”

Als je nu nog steeds denkt dat wij zomaar iets verzinnen, nemen we je even mee naar Twitter (X). Daar wordt de voorspelling inmiddels ruimschoots gedeeld door meteorologen.

Een van hen is Michael van der Poel, die meer dan 10.000 volgers heeft. Hij schrijft: ”Als deze berekening uitkomt, ligt ons land volgende week volledig plat. De operationele run van ECMWF berekent rond 17 januari een sneeuwstoring, die precies over ons land trekt. Kijken of het signaal overeind blijft de komende runs.”

Bron: