Er trekken maandagavond steeds meer sneeuwbuien over het land. Buiten de buien om kunnen natte wegen bevriezen en glad worden, waarschuwt Weeronline. Verkeer moet goed uitkijken voor die gladheid en op Schiphol zijn al enkele vluchten geannuleerd. Ook komende dagen kunnen we sneeuw verwachten, met vooral op woensdag mogelijk grote hoeveelheden.

Nu het buiten afkoelt, brengen die buien ook weer droge sneeuw die blijft liggen. De komende dag is er bovendien kans op onweer tijdens sneeuwbuien en dat is volgens Weeronline een zeldzaam verschijnsel. Het KNMI had al voor het hele land code geel uitgeroepen. Er komen hagel- en sneeuwbuien voor en landinwaarts kan er een sneeuwdek van een paar centimeter ontstaan. Maandagavond en -nacht neemt de kans op gladheid toe. Dinsdag zijn er vooral in het noordoosten winterse buien.

Rijkswaterstaat heeft maandag sinds 19.00 uur al 1.383.703 kilo zout gestrooid, meldde de site tegen 20.30 uur.

Vluchten geannuleerd

De KLM waarschuwt voor vertraging door de winterse weersomstandigheden. Ook heeft de luchtvaartmaatschappij meerdere vluchten vanaf Schiphol geannuleerd. Reizigers wordt geadviseerd om via de website de status van hun vlucht in de gaten te houden.

Op de website van Schiphol is te zien dat KLM-vluchten naar onder andere Londen, Kopenhagen en Berlijn niet vertrekken maandagavond. Eerder op de avond moesten drie vliegtuigen van Transavia uitwijken naar Groningen Airport Eelde om veilig te kunnen landen. De passagiers worden met de bus alsnog naar Schiphol gebracht. Transavia verwacht ook dinsdag nog vertragingen. Ook hier speelt het niet ijsvrij kunnen maken van de vliegtuigen een rol, meldt de luchtvaartmaatschappij op de website.

Verderop in de week: sneeuwbom?

Hoe het winterse weer doorzet, varieert per regio. Vorige week werd in diverse media nog gerept over een ‘sneeuwbom’. Er zou deze woensdag tot wel 40 centimeter kunnen vallen. Met name in het zuiden van Nederland was de kans daarop groot, maar ook in het midden en oosten van het land zou er flink veel kunnen vallen. Maar daar moet Floris Lafeber, weerman bij Weerplaza ‘toch echt even op de rem trappen’. Van een ‘sneeuwbom’ is totaal geen sprake. Maar sneeuwen gaat het wel degelijk. Woensdag zal er naar verwachting in Limburg een flink pak van wel 10 centimeter gaan vallen.

Hij vervolgt: ,,Via Frankrijk komt er op dit moment een neerslaggebied onze kant op. Het koude-gebied trekt verder over België waar een grens gaat ontstaan. Aan de noordkant gaat het sneeuwen, aan de zuidkant regenen. De sneeuwbuien trekken vervolgens over het zuiden van Limburg ons land over. Daar kan het dan ook echt flink wit worden.” Ook Brabant krijgt volgens Lafeber mogelijk te maken met sneeuw. Net als het rivierengebied, het zuiden van Gelderland. Maar dat zal niet zoveel zijn als in het zuiden van Limburg. ,,En het kan zelfs zo zijn dat het in Brabant en het rivierengebied gewoon droog blijft.”

Oost-Nederland

En slecht nieuws voor sneeuwliefhebbers in de rest van het land. Een sneeuwpop maken, sleetje rijden of een sneeuwballengevecht zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Lafeber: ,,Helemaal uitsluiten kan ik het niet, maar de kans is zeer klein. Heel misschien dat er op de Veluwe nog wat valt maar ook die kans acht ik niet groot. Eigenlijk geldt vooral: hoe verder zuidwaarts, hoe groter de kans op sneeuw.”

Bron: