Hoewel op veel plekken in Nederland her en der nog wat sneeuw ligt, staat de volgende storm alweer voor onze deur. Vanaf avond gaat het flink waaien. Meteorologen spreken van storm Isha. Maar eerst moet het verkeer vanochtend rekening houden met verraderlijke gladheid door ijzel. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat.

Vannacht zakten de wegdektemperaturen tot onder het vriespunt. Daardoor kunnen natte weggedeelten glad zijn. Daarbij komt dat er vanuit het westen een buienfront binnentrekt, eerst in Noord- en Zuid-Holland. Regen die op de bevroren ondergrond valt, leidt tot ijzel en dus tot spiegelgladde wegen. De regen trekt dan naar het oosten weg.

Rijkswaterstaat gaat wel strooien, maar ‘ijzel is moeilijk te bestrijden’, zegt een woordvoerder. Pas in de loop van de ochtend treedt de dooi in en komen de wegdektemperaturen boven nul uit.

De regen leidt een omslag in naar onstuimig en minder koud weer. Vanaf vanavond laat tot halverwege de maandagochtend moet het hele land rekening houden met zware windstoten uit zuidwestelijke richting. Die kunnen aan de kust een snelheid van 100 tot 110 kilometer per uur bereiken. Meteorologen spreken van storm Isha. Die raast eerst over Schotland, Noord-Ierland en het westen van Engeland, en komt dan onze kant op.

Het hoogtepunt van de storm is maandag tijdens de ochtendspits, meldt Weeronline. ,,Er trekken dan ook regenzones over het land. Houd er dus rekening mee dat het erg druk in de spits kan worden.” Mogelijk sneuvelt ook het warmterecord voor 22 januari, aldus de weerdienst. Dat record staat nu nog op 12,2 graden.

Woensdag wordt het volgens Weeronline opnieuw stormachtig.

Bron: