De 40-jarige Yana doet haar verhaal in The New York Post. Enige tijd geleden besloot ze om van haar man te scheiden. Ze was helemaal klaar met zijn zelfmedelijden. De vrouw droomde er altijd van om een gezin te starten. De twee trouwden toen ze 22 jaar oud was.

Na twee jaar huwelijk kreeg de man de diagnose van teelbalkanker. Yana vertelt: “Zo kunnen we echt niet denken aan een toekomst. Hoe kan je aan een toekomst denken als je plotseling met zoiets krijgt af te rekenen? Mensen die dit nieuws te horen krijgen, reageren doorgaans op twee manieren.”

“De eerste soort zijn, en zo was mijn ex jammer genoeg, mensen die kapotgaan aan zelfmedelijden. Elke dag maar zeuren hoe zwaar het allemaal wel is. En dan heb je ook nog mensen die zichzelf niet op de eerste plaats zetten en ook aan hun omgeving denken. Zo was mijn man jammer genoeg niet.”

Yana vond het erg dat er helemaal niemand naar haar omkeek. “We moesten naar verschillende dokters. Niemand vroeg ooit hoe het met mij ging. Wat het met mij deed. Er was niemand die mij hulp aanbood.”

De behandelingen wilden maar niet aanslaan bij hem. “Ik heb lang nog de hoop gekoesterd dat hij er bovenop zou komen, maar langzaam begon ik de hoop te verliezen. Onze relatie werd na verloop van tijd ook alsmaar slechter, maar ik kon er niks van zeggen. Als je iemand naast je hebt, die weet dat hij gaat sterven, is het moeilijk om over je eigen situatie te beginnen.”

Yana had geen andere keuze dan de knoop door te hakken. Ze vroeg uiteindelijk stiekem de echtscheiding aan. Haar ex kon zijn ogen niet geloven. “Ja, hij was best verbaasd. Maar ik vond het ook zijn eigen schuld. Hij had er ook voor mij kunnen zijn, weet je wel. Ik heb dus ook het gevoel: ik kan geen kant op met iemand die alleen aan zichzelf denkt.”
Na de scheiding heeft ze haar ex niet meer gehoord of gezien. “Op Facebook zag ik dat hij zijn laatste adem heeft uitgeblazen. Dat vond ik ook niet meteen normaal. Niemand belde mij hierover. Ze hebben totaal geen respect voor mij, die familie van mijn ex.”

Bron: