Aan het eind van de week gaat de temperatuur omlaag en wordt het winters weer. Volgens weerbureau Weeronline gaat het in de nacht naar zondag bijna overal vriezen. Daarna blijft het kwik ook overdag hangen rond het vriespunt. Dat duurt tot zeker woensdag. De kans dat er geschaatst kan worden op ondiepe wateren en ondergelopen velden is daarom groot.

Dinsdag of woensdag is het zo ver, verwacht Wouter van Bernebeek van Weerplaza: ,,Zaterdagnacht kan het vriezen en vanaf zondag verwachten we ook overdag temperaturen onder of rond de 0 graden. Gecombineerd met droge lucht en weinig wind zijn dit ideale omstandigheden voor ijsvorming.”

Vooral op speciale buitenbanen kan het tot schaatsplezier komen en misschien in de loop van de week ook wel op ondergelopen weilanden en ondiepe plassen. Voor schaatsplezier op grote wateren is de hoeveelheid vorst vooralsnog te weinig, aldus Weeronline.

Het wordt in het oosten en noorden van Nederland het koudst. ’s Nachts kan het in de eerste helft van komende week -5 tot -7 graden worden. ,,We verwachten een paar dagen schaatsplezier. Daarna wordt het weer warmer.” In het zuiden en westen van het land gaat het harder waaien. Daar zal het ijs minder dik worden.

Vanaf volgende week woensdagmiddag wordt de verwachting een stuk onzekerder. De wind draait mogelijk van oost naar noord en als dat gebeurt, wordt het minder koud, vooral in de nachten. Wel neemt dan de kans op een winterse bui toe.

Buitenland

Ook het buitenland heeft te maken met flinke kou. In Scandinavië en West-Rusland is het al enige tijd erg koud. Weerplaza meldt dat in de Zweedse plaats Kvikkjokk van dinsdag op woensdag een minimumwaarde van maar liefst -43,6 graden is bereikt. ‘Een absoluut record voor de maand januari’, aldus Weerplaza. Volgens de meteorologen is het ‘jaren geleden’ dat zich begin januari zo’n enorm reservoir met koude lucht boven Europa bevond.

‘Vanaf vrijdag komt de bel met kou langzaam in beweging. Een hogedrukgebied breidt zich uit richting IJsland en krijgt vervolgens een uitloper naar Scandinavië, waardoor de stroming bij ons ook langzaam naar noord tot noordoost draait.’

Bron: