Hoewel Joost Klein zaterdag gediskwalificeerd werd en niet mocht deelnemen aan de finale van het Eurovisie Songfestival, wordt hij met de dag populairder. In afwachting op meer details rond het incident met een cameravrouw, bestormt Klein met Europapa wereldwijd de hitlijsten en is zijn volgersaantal op Instagram ruim verdubbeld.

Joost Klein is met zijn nummer Europapa de enige artiest van het songfestival die op dit moment behoort tot de 50 meest gestreamde nummers ter wereld op Spotify (op plek 38). Op de dag van de songfestivalfinale werd het nummer wereldwijd meer dan 2,5 miljoen keer beluisterd en in Nederland, België en Letland voert het nummer de lijst met meest beluisterde nummers van dit moment aan. De officiële Europapa-videoclip – waarin Klein in een blauw pak erop los danst- is inmiddels meer dan 26 miljoen keer bekeken en daarmee heeft Klein ruim vier keer meer views dan de Zwitserse Nemo, die het songfestival zaterdagavond won.

Klein zou Europapa eigenlijk zaterdag laten horen in de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö (Zweden), maar hij werd gediskwalificeerd om een incident met een cameravrouw. Volgens AvroTros maakte Klein een dreigende beweging nadat hij meerdere malen had gevraagd of ze wilde stoppen met filmen. EBU, de organisatie die het songfestival organiseert, besloot vanwege de aanklacht van de vrouw Klein te diskwalificeren.

Top 10

Hoewel nog altijd niet duidelijk is wat zich precies heeft voorgedaan achter de schermen bij het songfestival, blijft de populariteit van de gediskwalificeerde Europapa-zanger dus ongekend hoog. Het nummer komt in veel andere Europese landen niet op plek 1, maar bemachtigt wel een plek in de top 10. Dat is het geval in Litouwen (plek 2), Finland (3), Luxemburg (6), Zweden (6), IJsland (7) en Oostenrijk (9).

Niet alleen qua luistercijfers scoort Joost Klein hoog. Op Instagram is het volgersaantal van de artiest binnen een week verdubbeld. De teller stond bij aanvang van de songfestivalweek op zo’n 600.000 volgers. Het aantal bedroeg zaterdag nog net geen miljoen, maar inmiddels is hij dat aantal ruim gepasseerd, met 1,4 miljoen volgers. Ter vergelijking: voorgangers als Duncan Laurence (471 duizend) Anouk (582 duizend) en Ilse Delange (190 duizend) hebben fors minder volgers.

Unieke Megahit

Zondag besloten de radio-dj’s van NPO 3FM Europapa voor de tweede keer uit te roepen tot Megahit. Dat betekent dat het lied de hele week het meest gedraaide nummer wordt op de zender. Dit is uniek in de geschiedenis van de 3FM Megahit. ,,De 3FM-dj’s spreken hiermee hun steun uit naar Joost, die het nummer tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival niet mocht uitvoeren”, meldt de zender. De ochtendshow Wijnand in de Ochtend staat maandag volledig in het teken van Klein en zijn lied Europapa.

Qmusic draaide zaterdag ieder uur Europapa en ook NPO Radio 2 heeft zondag aandacht besteed aan Klein. De zender meldde dat veel luisteraars op Kleins Europapa willen stemmen voor de volgende Top 2000-lijst, en ook werd het lied negen keer achter elkaar gespeeld op de zender.

Deze weg naar populariteit is waarschijnlijk niet wat Joost Klein voor ogen had, maar ondanks alle commotie is hem in ieder geval één ding gelukt: als jonge Friese artiest een miljoenenpubliek bereiken.

Bron: