Heel prettig nieuws voor de zonliefhebbers onder ons. Na weken van regen, gaat het deze week helemaal omslaan. Lokaal kunnen we zelfs temperaturen verwachten, hoger dan 30 graden. Er is zelfs kans op een hittegolf. Maarre, hoe groot is de kans daarop eigenlijk?

Tropische hitte

Dat de zomer nu lijkt los te barsten, hebben we te danken aan een oostenwind. Die voert namelijk hete lucht aan. In Eindhoven was het gisteren ineens 27 graden.
De aankomende dagen loopt de temperatuur nog iets verder op, waarbij 28 en zelfs 31 graden gehaald kunnen worden. Perfect weer dus om lekker bruin te bakken op de prachtige stranden in ons land. Maar hoe lang blijft het weer zo, en krijgen we een hittegolf?
De weerspecialisten van Showbl…uhh meteoroloog Jordi Huirne is er goed voor gaan zitten. Voor een hittegolf moet het KNMI minimaal op vijf achtereenvolgende dagen tenminste 25 graden meten. Op drie van deze dagen moet het 30 graden of meer zijn.
Wanneer op het hoofdstation in De Bilt aan deze criteria wordt voldaan, is sprake van een officiële hittegolf. En anders noemen ze het een regionale hittgolf.

Hittegolf of niet?

Op de weerstations Heino, Volkel, Eindhoven en Ell zijn zondag en gisteren al temperaturen van 25 graden of meer gemeten. Als het meezit blijft dat tot donderdag zo.
Het enige wat er daar aan ontbreekt, zijn drie dagen met tropische hitte. En als dat niet gebeurt, schrijven alle specialisten dat op als ‘zomerse dagen’.
De kans dat het vandaag, woensdag en donderdag minimaal 30 graden wordt op een van deze plekken, wordt ingeschat op slechts 15 procent.
Het antwoord is dus: de kans dat het tot een officiële hittegolf komt, is zeer klein. De Bilt heeft overigens gister pas de eerste zomerse dag genoteerd.
Aanstaande vrijdag zakt het kwik alweer, en krijgen we weer te maken met regen en onweersbuien. Geniet er dus nog even van!

Bron: