De GGD vraagt mensen die contact hebben gehad met of in de buurt zijn geweest van iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er nog veel onduidelijk is over het virus.
Huisgenoten, seksuele contacten of andere nauwe contacten van iemand bij wie het virus is vastgesteld krijgen het verzoek thuis te blijven. Waarschijnlijk vraagt de GGD vooral aan mensen die seksueel contact of huidcontact hadden met iemand met het virus om in quarantaine te gaan, aldus de woordvoerder van het RIVM.

Vanochtend zei het RIVM nog dat ook mensen die zonder beschermende kleding langer dan een kwartier op minder dan anderhalve meter afstand van een patiënt waren geweest in quarantaine zouden moeten. Maar dat advies is inmiddels alweer achterhaald, aldus de woordvoerder zondagmiddag. ,,De deskundigen van de GGD bepalen op dit moment of het nodig is om thuis te blijven.” Komende week wordt opnieuw overlegd over de adviezen.

Klachten
Het apenpokkenvirus, dat normaal gesproken alleen voorkomt in West- en Midden-Afrika, duikt in steeds meer landen op. In de afgelopen weken is het virus al vastgesteld in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, Zwitserland, Israël, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Zo’n verre verspreiding is voor het apenpokkenvirus ongewoon.

Onder de patiënten zijn relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen. Door nauw contact tijdens de seks zijn ze mogelijk besmet geraakt. Ook andere mensen kunnen het virus oplopen, benadrukken gezondheidsdeskundigen.

Het apenpokkenvirus kenmerkt zich door blaasjes op de huid. Voordat die blaasjes verschijnen, kunnen mensen onder meer last krijgen van vermoeidheid, opgezette lymfeklieren en hoofdpijn. Hoe groot de kans is op besmetting als je dicht bij iemand bent geweest voor diegene symptomen ontwikkelde, moet nog blijken. ,,Het is nog te vroeg om dat te kunnen zeggen”, aldus de RIVM-woordvoerder.

Viroloog Marion Koopmans vertelde vrijdagavond bij Op1 dat het virus een nieuw verschijnsel is en dat het nog niet duidelijk is hoe snel het zich verspreidt:

De quarantaine-adviezen zijn wel doorgegeven aan de GGD’en, maar staan op dit moment nog niet uitgelegd op de website van het RIVM. Volgens de woordvoerder kunnen de adviezen namelijk nog wijzigen. ,,Dit is zo nieuw, volgende week zal meer afstemming plaatsvinden.”

Meldplicht
Of, zoals bij het coronavirus het geval was, de quarantainetijd kan worden verkort als na een paar dagen een test uitwijst dat iemand het virus niet bij zich draagt, is ook nog onduidelijk. ,,Er wordt nog onderzocht na hoeveel dagen je dan eventueel zou kunnen testen.” Het apenpokkenvirus kent nu een meldplicht, wat wil zeggen dat artsen die een besmetting met het virus hebben vastgesteld of een besmetting vermoeden dit moeten melden.

In Nederland zijn op dit moment twee gevallen van apenpokken vastgesteld. Waar deze mensen het virus hebben opgelopen wordt volgens de RIVM-woordvoerder nog onderzocht.

Bron: