De huizenprijzen in Nederland blijven al jaren explosief stijgen. Net wanneer je denkt dat het niet hoger kan, gaan de prijzen toch weer verder omhoog. Dit komt vooral door twee grote factoren: de krapte op de woningmarkt en de stijgende salarissen. Hoewel hogere lonen nodig zijn om de torenhoge huren en hypotheken te betalen, lijken ze er ook voor te zorgen dat mensen bereid zijn meer geld neer te leggen voor een huis. Ondertussen blijft de woningmarkt onder druk staan, mede omdat nieuwbouwprojecten vaak worden vertraagd door regelgeving rond CO2-uitstoot.

De situatie is al lastig, en de toekomst biedt weinig hoop op verbetering. Banken voorspellen dat de huizenprijzen volgend jaar met nog eens 8 tot 9 procent zullen stijgen, en het jaar daarop met ongeveer 6 procent. Een woning die begin dit jaar 400.000 euro kostte, kan tegen het einde van 2027 zomaar 500.000 euro waard zijn. En met de stijgende koopprijzen gaan natuurlijk ook de huurprijzen verder omhoog, vooral in dure steden zoals Amsterdam.

TikTokker vindt een ‘koopje’ in Amsterdam Oud-Zuid
Oud-Zuid is een van de meest exclusieve wijken van Amsterdam, waar de elite van Nederland woont, samen met influencers, voetballers en andere welgestelde bewoners. Wie daar wil wonen, moet diep in de buidel tasten. Een appartement van 100 vierkante meter kost er al gauw meer dan een miljoen euro. Voor wie dat niet meteen kan betalen, blijft huren een optie – al is ook dat allesbehalve goedkoop.

Een TikTokker die vastbesloten is om in Oud-Zuid te wonen, ging een appartement bezichtigen. De huurprijs? Maar liefst 3.850 euro per maand. Dat bedrag is hoger dan het gemiddelde netto-inkomen in Nederland en gaat volledig op aan de huur, exclusief andere kosten zoals boodschappen of de hippe havercappuccino’s van 8 euro per stuk die in de buurt populair zijn. Haar volgers reageren vol ongeloof op het filmpje: “Dat hok kostte vijf jaar geleden nog 400 euro per maand. Hoe absurd is dit?”

Met zulke prijzen is het duidelijk dat de woningmarkt in Nederland een steeds grotere uitdaging wordt, vooral in populaire wijken zoals Oud-Zuid.

Bron: