Het leven heeft zijn ups en downs, en dat geldt ook voor je seksleven. Soms kunnen er weken, of zelfs maanden, voorbijgaan zonder intimiteit. Maar wat veel mensen niet beseffen, is dat te lang zonder seks zijn niet alleen frustrerend kan zijn, maar ook schadelijk voor je gezondheid.
Waarom seks belangrijk is voor je gezondheid
Nieuw onderzoek van NapLab toont aan dat de gemiddelde Amerikaan slechts één keer per week seks heeft. Maar volgens experts kan het gebrek aan seks een serieuze impact hebben op je fysieke en mentale welzijn.
Onthouding van seks heeft niet alleen lichamelijke gevolgen, maar kan ook een negatieve invloed hebben op je geestelijke gezondheid. Studies wijzen uit dat mensen die geen seks hebben, een groter risico lopen op depressie, angststoornissen en stemmingswisselingen.
Onderzoekers uit Schotland ontdekten dat mensen die celibatair leven meer moeite hebben met stressvolle situaties, zoals spreken in het openbaar, dan degenen die minstens één keer per twee weken seks hadden.
Seks heeft voordelen voor de geestelijke gezondheid
Seksuoloog en psychiater Dr. Sham Singh legt uit dat het onderdrukken van seksuele verlangens zonder andere manieren om stress te verlichten, kan leiden tot frustratie, angst en prikkelbaarheid. Daarnaast zijn er voordelen voor het immuunsysteem. Onderzoekers van de Wilkes-Barre University in Pennsylvania ontdekten dat mensen die één of twee keer per week seks hadden, 30% meer antilichamen hadden die het lichaam helpen om virussen te bestrijden, in vergelijking met degenen die weinig of geen seks hadden.
Seks helpt bij het verminderen van angst en stress
Het belang van seks werd vooral duidelijk tijdens de COVID-19-pandemie, toen onderzoekers het seksleven van 4.000 mensen onderzochten. Degenen die meer seks hadden, rapporteerden lagere angstniveaus dan degenen die zich volledig onthielden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met endorfines – chemische stoffen in de hersenen die pijn en stress verminderen. Tijdens seks kan het endorfineniveau zelfs met wel 200% stijgen.
Fysieke gevolgen van langdurige onthouding
Lange periodes zonder seks kunnen ook fysieke gevolgen hebben. Dr. Singh waarschuwt dat de afwezigheid van seks kan leiden tot verhoogde spanning, wat zich uit in symptomen zoals gespannen spieren, concentratieproblemen en verhoogde gevoeligheid voor aanraking. Bovendien kan het energieniveau, de eetlust en de slaap beïnvloed worden door hormonale veranderingen in testosteron, oestrogeen en het stresshormoon cortisol.
“Sommige mensen voelen zich vermoeider door het gebrek aan seks, omdat seks helpt om te ontspannen en beter te slapen door de afgifte van oxytocine,” zegt Dr. Singh.
Afname van seksueel activiteit onder jonge mensen
Het probleem van een minder actief seksleven is niet alleen voorbehouden aan oudere generaties, maar het wordt steeds vaker gezien bij jongeren, met name millennials en Gen Z. Uit een overheidsenquête blijkt dat steeds meer Amerikanen hun interesse in seks verliezen. Verrassend genoeg wordt deze trend vooral geleid door een jongere leeftijdsgroep. De laatste National Survey of Family Growth toont aan dat 10% van de jonge mannen en 7% van de vrouwen tussen 22 en 34 jaar oud geen seks hebben gehad.
“Sexloosheid bij jongvolwassen mannen is in de afgelopen 10 jaar ongeveer verdubbeld, en bij jongvolwassen vrouwen is het met 50% gestegen,” meldt het Institute for Family Studies (IFS), dat de resultaten van de enquête analyseerde.
Eerder bleek uit een onderzoek van Pew Research dat een recordaantal van 25% van de Amerikanen onder de 40 jaar nooit getrouwd is geweest. Veel mensen in deze leeftijdsgroep gaven ook aan solo te leven.
Conclusie
Hoewel de redenen voor seksueel onthouding persoonlijk kunnen zijn, is het duidelijk dat een langdurige afwezigheid van seks zowel lichamelijke als geestelijke gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Seks heeft voordelen voor het immuunsysteem, helpt bij het verminderen van stress en angst, en draagt bij aan een betere slaap en ontspanning. Het is belangrijk om het gesprek over seks en gezondheid open te houden, vooral in tijden van veranderingen in sociale en culturele normen.